Πρόκειται για την δεύτερη «προσπάθεια» προϋπολογισμού μέσα σε λίγους μήνες, μετά το χρηματοπιστωτικό χάος που προκάλεσε ο προϋπολογισμός που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως το όριο για την φορολόγηση των εσόδων της ανώτερης οικονομικής βαθμίδας θα μειωθεί από τις 150.000 στερλίνες στις 125,140 στερλίνες το έτος.
«Όσοι έχουν έσοδα 150.000 βρετανικών λιρών ή περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 1.200 στερλίνες παραπάνω κάθε χρόνο» δήλωσε ο Χαντ.
Παράλληλα, ο Χαντ επιβεβαίωσε πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, μέχρι και τον Μάρτιο του 2028, οι εισφορές από τα κέρδη στον κλάδο της ενέργειας θα αυξηθεί από 25% σε 35%, ενώ ένας νέος προσωρινός φόρος ύψους 45% θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που αναμένεται να φέρει έσοδα 14 δισ. στερλίνων στα κρατικά ταμεία.
Ο Χαντ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταφέρει τους στόχους της υπό την πίεση του πληθωρισμού για τα επόμενα δύο χρόνια και πρόσθεσε πως το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων θα αναλάβει να εξετάσει διεξοδικά την μειωμένη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.
Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αύξηση των ωρών εργασίας και των εσόδων, ενώ 280 εκατ. στερλίνες θα διατεθούν στην μάχη κατά της «απάτης επιδομάτων».
Σύμφωνα με το CNBC, με τα νέα μέτρα ο νεότερος ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας, Τζέρεμι Χάντ ελπίζει να καθησυχάσει τις αγορές και να υπερασπιστεί τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας με την κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ρίς Σουνάκ ο οποίος προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του οτιδήποτε συνδέεται με το καταστροφικό για την οικονομία χάος της κυβέρνησης Τρας.
Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί
Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, επικαλούμενος τις προβλέψεις από την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR). Η νέα πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμηση του OBR που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο για ανάπτυξη 1,8%.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλες χώρες, βρίσκεται τώρα σε ύφεση», σύμφωνα με το OBR, δήλωσε ο Χαντ.
Το OBR προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, όπως δήλωσε ο Χαντ, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην αρχή της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες ενώ και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022.
«Φοροκαταιγίδα» και λιτότητα
Μπροστά σε νέους φόρους αλλά και περικοπές δαπανών βρίσκεται η Βρετανία μετά τις εξαγγελίες του νέου υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.
Αναλυτικά, στη συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ προσπάθησε να καθησυχάσει τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αυξήσει τους φόρους και θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά μάλλον δεν πέτυχε απόλυτα τον σκοπό του.
Ο υπουργός Οικονομικών, που ανέλαβε αυτή τη θέση μία εβδομάδα πριν την πτώση της προηγούμενης πρωθυπουργού Λιζ Τρας, είναι αλήθεια πως πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ήταν «απόλυτα ξεκάθαρος ότι οι φόροι θα αυξηθούν». Παράλληλα όμως δήλωσε ότι «ελπίζει ο κόσμος να δει ότι έχουμε σχέδιο» και υποσχέθηκε ότι «η ύφεση που ζούμε θα είναι όσο συντομότερη και επιφανειακότερη γίνεται».
Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο
Απρόσμενη αύξηση σε υψηλό 41 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με ώθηση από την πίεση που ασκεί στα νοικοκυριά η άνοδος των τιμών σε τρόφιμα, μεταφορές και ενέργεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1%, έναντι 10,1% τον Σεπτέμβριο, την ώρα που δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε μια μέτρηση κοντά στο 10,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2%, έναντι 0,5% τον Σεπτέμβριο.
Πιο αναλυτικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ONS, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ανά κλάδο σημειώθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα, κατά 16,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6,5%, όπως και τον Σεπτέμβριο.
Πηγή