Ξυπνάτε το πρωί ύστερα από μια όμορφη βραδιά διασκέδασης με φίλους και προτού καν προλάβετε να «αναπολήσετε» πόσο καλά περάσατε, σας πιάνει φόβος που τώρα είστε μόνοι; Εάν αισθάνεστε πως πάντοτε χρειάζεστε ένα άλλο άτομο για να νιώθετε ασφαλείς, τότε η αυτοφοβία είναι πολύ πιθανό να σας ταλαιπωρεί.
Τι είναι η αυτοφοβία;
Η αυτοφοβία είναι μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία πέραν του φόβου να μείνουμε ή να είμαστε μόνοι χαρακτηρίζεται από συναισθήματα πανικού και έντονης θλίψης. Μπορεί να προκαλέσει σωματική δυσφορία, όπως πόνους στο στομάχι, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη ή τους μύες και υπνηλία. Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση και την εκτέλεση εργασιών, «κρατώντας» ένα άτομο «πίσω» τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Πώς επηρεάζει ο φόβος σας τις σχέσεις σας;
Όσον αφορά τις ρομαντικές σχέσεις, ένα άτομο με αυτοφοβία μπορεί να συμβιβάζεται με έναν σύντροφο ακόμη κι αν εκείνος του συμπεριφέρεται κακοποιητικά. Εκτός αυτού, το άτομο αυτό βιάζεται να δημιουργήσει συνήθως ερωτικές σχέσεις με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκλωβιστεί σε λάθος επιλογές.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον τομέα «φιλίες». Στην πραγματικότητα, ο φόβος του να μείνεις μόνος μπορεί να σε αποτρέψει από το να είσαι ο εαυτός σου ή να σε οδηγήσει στο να παραμένεις προσκολλημένος σε «λάθος» φιλικά πρόσωπα.
Η αυτοφοβία μπορεί επίσης να επηρεάσει τις οικογενειακές σχέσεις σε μεγάλο βαθμό. Είναι λογικό εάν ένας άνθρωπος ζει με το φόβο της μοναξιάς, να βρίσκεται πάντοτε σε «επιφυλακή» και σε μια υπέρμετρη προσπάθεια να «εντυπωσιάζει» ακόμη και με ψεύτικες αφηγήσεις τους γύρω του ώστε να μην εγκαταλειφθεί.
Η πιο σημαντική όμως σχέση που «χαλάει» εξαιτίας της αυτοφοβίας είναι η σχέση του ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό.
Πώς να ξεπεράσετε το φόβο του να μείνετε μόνοι
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό να:
Αναγνωρίσετε το φόβο σας.
Το να κάνετε πως αγνοείτε το φόβο σας είναι επικίνδυνο για την εξέλιξή του και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να καταφέρετε να τον αντιμετωπίσετε.
Χαλαρώσετε το σώμα και το νου σας.
Ο διαλογισμός και η γιόγκα βοηθούν στην επιβράδυνση των σπασμωδικών αντιδράσεων στο φόβο, διδάσκοντάς σας να εστιάζετε στην αναπνοή σας. Όντας ήρεμοι, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθείτε στο φόβο σας ψύχραιμα και λογικά.
Μείνετε για λίγο μόνοι
Προσπαθήστε να μείνετε μόνοι έστω για 10 λεπτά κάθε μέρα. Ανά εβδομάδα, αυξήστε σταδιακά το χρόνο αυτό. Το να αποδείξετε στον εαυτό σας πως μπορείτε να είστε μόνοι έστω για λίγο, θα σας βοηθήσει σημαντικά.
Καταγράψτε τους φόβους σας
Συχνά, ανησυχούμε μήπως μείνουμε μόνοι γιατί πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή επειδή σε μια δύσκολη στιγμή στο παρελθόν, μας «εγκατέλειψαν».
Το να γράψετε τις αρνητικές σας σκέψεις σε χαρτί, βοηθά στο να τις «πολεμήσετε» με τη λογική μέχρι να συνειδητοποιήσετε πως οι φόβοι σας είναι παράλογοι.
Αγαπήστε τον εαυτό σας
Ίσως ακούγεται «κλισέ», αλλά η αγάπη για τον εαυτό μας βοηθά πραγματικά.
Όταν κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και φροντίζετε εσάς, αυτόματα απολαμβάνετε περισσότερο την «παρέα» του εαυτού σας κάθε φορά που μένετε μόνοι.
Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό
Αν ο φόβος αυυτός έχει γίνει βασανιστικός και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας και αν δείτε ότι δεν μπορείτε να τον ξεπεράσετε μόνοι σας, τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Πηγή