Κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022, παρά τις αυξήσεις που καταγράφηκαν στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (21,5%), γεγονός που οφείλεται κυρίως στις κρατικές επιδοτήσεις.
Συγκεκριμένα, χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ ήταν η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης.
Μάλιστα, σε σχέση με τον Νοέμβριο, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα σημείωσε υποχώρηση 1%, ενώ πτωτικά κινήθηκε συνολικά ο δείκτης τιμών του ηλεκτρικού στην Ευρώπη, με την πτώση να αποδίδεται στην συγκράτηση των τιμών χονδρικής ενέργειας μέσω κρατικών επιδοτήσεων στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.
Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθε στα 435 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προήλθε από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Πιο αναλυτικά, η τελική τιμή για τον καταναλωτή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο ανήλθε στα 30,33 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 31,74 σεντς που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ, τοποθετώντας την Αθήνα στην 15η θέση μεταξύ των «27» κρατών – μελών.
Στο φυσικό αέριο, το οικιακό τιμολόγιο στην Αθήνα διαμορφώνεται επίσης χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (σσ. στα 13,33 σεντς, έναντι 15,09 στην Ευρώπη), ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο η τιμή στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 10%.
Αντίθετη κατεύθυνση στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος
Στα 276,89 ευρώ/μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, αυξημένη κατά 21,5% σε επίπεδο μήνα και κατά 18% σε επίπεδο έτους, σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Πρόκειται για την 2η ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υψηλή χονδρεμπορική τιμή να αποδίδεται στο μοντέλο με τον οποίο τιμολογείται το φυσικό αέριο στη χώρα μας (σ.σ. σύμφωνα με τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα – μοντέλο month ahead), αλλά και την περιορισμένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις συναλλαγές του Δεκεμβρίου 2022.
Πηγή