Η χθεσινή επίσκεψη ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο είναι σαφές πως δεν είχε απλά συμβολικό χαρακτήρα. Εκτός από την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και σημαιών από τις δύο πλευρές, τις ευχαριστίες Ζελένσκι για την διαρκή και σταθερή στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία η χθεσινή ημέρα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον βασικό στόχο της χώρας που είναι η ένταξη στην Ένωση των 27 το ταχύτερο δυνατό.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Times της Νέας Υόρκης σημειώνουν πως παρά τις προθέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για ένα κείμενο με σαφή δέσμευση προς την Ουκρανία πως οι ενταξιακές διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα, υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη στην αποστολή που εξέφρασαν έντονες ενστάσεις ακόμη και για το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η λέξη «πρόοδος» δεν υπάρχει πουθενά στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης που έγινε μακριά από τους τηλεοπτικούς φακούς και τους δημοσιογράφους και τελικώς «πέρασε» η γραμμή που ήθελε η συντηρητικότερη πτέρυγα της αποστολής «λίγες υποσχέσεις, περισσότερα έργα».


πηγή