Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια κατάσταση όπου υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στα ηπατικά κύτταρα, οδηγώντας σε φλεγμονή και ουλές στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να βλάψει την λειτουργία του οργάνου και ενδεχομένως να εξελιχθεί σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ηπατολογίας Roger Williams του King’s College του Λονδίνου […]
Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια κατάσταση όπου υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στα ηπατικά κύτταρα, οδηγώντας σε φλεγμονή και ουλές στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να βλάψει την λειτουργία του οργάνου και ενδεχομένως να εξελιχθεί σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ηπατολογίας Roger Williams του King’s College του Λονδίνου και από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης, βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.
Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι μειώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο και προκαλεί φλεγμονές, οι οποίες και οι δύο έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη σοβαρών εγκεφαλικών ασθενειών.
Περίπου το 25% του γενικού πληθυσμού και πάνω από το 80% των σοβαρά παχύσαρκων ατόμων επηρεάζονται από την NAFLD. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία στην λειτουργία του εγκεφάλου, αυτή η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που συνδέει ξεκάθαρα την NAFLD με την μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και εντοπίζει έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο.
Πώς έγινε η έρευνα
Η έρευνα, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Inserm (το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και το πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία, αφορούσε τη χορήγηση δύο διαφορετικών διατροφών σε ποντίκια:
- Τα μισά από τα ποντίκια κατανάλωναν μια δίαιτα με όχι περισσότερο από 10% λίπος στην πρόσληψη θερμίδων τους
- Τα άλλα μισά ακολουθούσαν μια πρόσληψη θερμίδων με 55% λίπος. Σκοπός εδώ ήταν να μοιάζει με διατροφή με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ροφήματα.
Μετά από 4 μήνες, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών για να συγκρίνουν τις επιπτώσεις αυτών των διατροφικών προτύπων στον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα, στο ήπαρ και τον εγκέφαλο. Διαπίστωσαν ότι όλα τα ποντίκια που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα λίπους θεωρήθηκαν παχύσαρκα και ανέπτυξαν NAFLD, αντίσταση στην ινσουλίνη και εγκεφαλική δυσλειτουργία.
Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης και το Ίδρυμα για την Έρευνα του Ήπατος έδειξε επίσης ότι ο εγκέφαλος ποντικών με NAFLD υπέφερε από χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια επηρεάζει τον αριθμό και το πάχος των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, τα οποία παρέχουν λιγότερο οξυγόνο στον ιστό, αλλά και επειδή συγκεκριμένα κύτταρα καταναλώνουν περισσότερο οξυγόνο ενώ ο εγκέφαλος φλεγμαίνει. Αυτά τα ποντίκια ήταν επίσης πιο ανήσυχα και έδειχναν σημάδια κατάθλιψης.
Συγκριτικά, τα ποντίκια που κατανάλωναν την υγιεινή διατροφή δεν ανέπτυξαν NAFLD ή αντίσταση στην ινσουλίνη, συμπεριφέρθηκαν κανονικά και ο εγκέφαλός τους ήταν απολύτως υγιής.
“Είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε την επίδραση που μπορεί να έχει στον εγκέφαλο η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ειδικά επειδή συχνά ξεκινά ήπια και μπορεί να υπάρχει σιωπηλά για πολλά χρόνια χωρίς οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι το έχουν”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Anna Hadjihambi.
Αντιμετώπιση
Για να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν την επικίνδυνη επίδραση που έχει η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες εξέθρεψαν ποντίκια με χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης Monocarboxylate Transporter 1 (MCT1). Είναι μια πρωτεΐνη που ειδικεύεται στην μεταφορά ενεργειακών στοιχείων, τα οποία χρησιμοποιούνται από διάφορα κύτταρα για την κανονική τους λειτουργία.
Όταν αυτά τα ποντίκια τρέφονταν με την ίδια ανθυγιεινή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη διατροφή, όπως αυτά στο αρχικό πείραμα, δεν είχαν συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και δεν έδειξαν σημάδια εγκεφαλικής δυσλειτουργίας: προστατεύτηκαν και από τις δύο ασθένειες.
Τι είπαν οι ερευνητές
“Ο προσδιορισμός της MCT1 ως βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη τόσο της NAFLD όσο και της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με αυτή, ανοίγει ενδιαφέρουσες προοπτικές”, δήλωσε ο καθηγητής Luc Pellerin, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας Inserm U1313 στο πανεπιστήμιο του Πουατιέ και ανώτερος ερευνητής στη μελέτη. “Υπογραμμίζει πιθανούς μηχανισμούς στον άξονα ήπατος-εγκεφάλου και υποδεικνύει έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο”.
Η δρ.Hadjihambi πρόσθεσε: “Αυτή η έρευνα τονίζει ότι η μείωση της ποσότητας ζάχαρης και λίπους στη διατροφή μας δεν είναι μόνο σημαντική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά και για την προστασία του ήπατος για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και η άνοια καθώς γερνάμε και ο εγκέφαλός μας γίνεται ακόμα πιο εύθραυστος”.
φωτό: iStock
Πηγή