Εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα λάβουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι ανάλογα με την προσωπική τους διαφορά, ως έκτακτη ενίσχυση για όσους δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημειώνεται πως λεπτομέρειες για το έκτακτο βοήθημα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 15/2 από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και θα είναι «ανάλογη με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας».
Πρόκειται για μια κίνηση που επιτρέπει ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, όπως είπε σχετικά ο πρωθυπουργός.
«Όταν υλοποιήσαμε το πρόγραμμα μας για αύξηση έως 7,75% στις αρχές τις 2023 γνωρίζαμε ότι δεν θα περιλάμβανε όσους είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά» δήλωσε και παραδέχθηκε πως «πράγματι υπάρχουν αδικίες», ωστόσο τόνισε πως «έχουμε σήμερα καλύτερη εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2023» οπότε και η κυβέρνηση περνά σε δράσεις στήριξης για όσους έμειναν «εκτός» των αυξήσεων.
«Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.
Παράλληλα, για τον δημοσιονομικό χώρο που θα κρίνει τις έκτακτες παρεμβάσεις ενισχύσεις αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας τη Δευτέρα 13/2 στο Πρώτο Πρόγραμμα:
«Εδώ έχουμε έναν αριθμό συνταξιούχων που για λόγους της νομοθεσίας, όπως έγινε με τον νόμο τον μνημονιακό που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχουν προσαρμογή σε περίοδο πληθωρισμού, διότι έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ μικρός, είναι 1- 2%, είναι κάτι που μπορεί να το σηκώσει σε κάποιο βαθμό αυτή η ομάδα συνταξιούχων. Όταν ο πληθωρισμός όμως μεγαλώνει πολύ, τότε γίνεται υπερβολική πίεση σε μία χρονιά και εκεί η κυβέρνηση μελετά κάποιου είδους παρεμβάσεις».
Σημειώνεται πως η διατήρηση της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και το τρέχον έτος, αλλά και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εντός του 2023 δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ των ασθενέστερων εισοδημάτων. Και ταυτόχρονα τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας του 2022 δίνουν στην κυβέρνηση το απαραίτητο «καύσιμο» για νέες παρεμβάσεις κατά το κρίσιμο διάστημα πριν τις εθνικές εκλογές.
Πηγή