Η νέα τεχνολογία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), που είναι ικανά να δίνουν άμεσες απαντήσεις μέσω κειμένου σε ερωτήσεις των χρηστών, έχει ανοίξει νέο μέτωπο στη μάχη για την κυριαρχία των μηχανών αναζήτησης – και όχι μόνο – στο Διαδίκτυο.

Το ChatGPT chatbot, που δημιουργήθηκε από την OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και στο οποίο έχει αποκτήσει συμμετοχή η Microsoft, είναι πλέον ο μεγάλος αντίπαλος της Google. Η τελευταία είχε επικρατήσει με τη δική της ομώνυμη μηχανή αναζήτησης στο Bing της Microsoft, αλλά τώρα φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός αυξάνεται ξανά. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις σχετικές τεχνολογίες ΑΙ, σε μια προσπάθεια να αρχίσει να εκπονεί ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Πλέον η Google και η Microsoft είναι και οι δύο κοντά στο να ανακοινώσουν ανανεώσεις των μηχανών αναζήτησής τους ώστε στα αποτελέσματα που αναζητούν οι χρήστες να περιλαμβάνουν άμεσες απαντήσεις που παρέχονται από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχουν ήδη δώσει σήμα οι εταιρείες αυτές. Την ίδια στιγμή, αρκετές νεοφυείς εταιρείες αναζήτησης έχουν ήδη ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες τους, δίνοντας την πρώτη ματιά στο πώς η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT μπορεί να μεταμορφώσει έναν από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς κλάδους, αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και άλλα διεθνή δημοσιεύματα.

Θέλει να παρέμβει η ΕΕ

Ο επικεφαλής του τεχνολογικού κλάδου της ΕΕ Τιερί Μπρετόν επεσήμανε ότι οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες τεχνητής νοημοσύνης θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους σχετικά με το ChatGPT chatbot και την τεχνολογία AI. Ηταν τα πρώτα επίσημα σχόλια από ανώτερο αξιωματούχο των Βρυξελλών δύο μήνες μετά τη λειτουργία του ChatGPT, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει άρθρα, δοκίμια, ακόμη και ποίηση, ανταποκρινόμενο σε ερωτήσεις χρηστών. Εχει χαρακτηριστεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού στην ιστορία.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι τέτοιες εφαρμογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λογοκλοπή, απάτη και διάδοση παραπληροφόρησης. Οι εταιρείες-πρωταθλητές της τεχνητής νοημοσύνης από την πλευρά τους χαιρετίζουν τις νέες εξελίξεις ως τεχνολογικό άλμα. Ο Μπρετόν είπε ότι οι κίνδυνοι που ενέχει το ChatGPT – το πνευματικό τέκνο της OpenAI, εταιρείας που υποστηρίζεται από τη Microsoft – και γενικότερα τα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για κανόνες που πρότεινε ο ίδιος πέρυσι σε μια προσπάθεια να τεθεί παγκόσμιο πρότυπο για την τεχνολογία αυτή. Οι κανόνες συζητούνται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες.

Σύνθετα ερωτήματα

Η κούρσα πάντως των εταιρειών τεχνολογίας και ειδικά μεταξύ Google και Microsoft συνεχίζεται. Τεχνολογικά συστήματα όπως το ChatGPT, που βασίζονται στα λεγόμενα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που μπορούν να «κατανοήσουν» σύνθετα ερωτήματα και να δημιουργήσουν απαντήσεις μέσω κειμένου, δεν αντιπροσωπεύουν άμεση εναλλακτική στην μέσω του Διαδικτύου αναζήτηση.

Αυτό έχει οδηγήσει σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των δύο αυτών εταιρειών αλλά και άλλων για την ανάπτυξη ενός νέου «υβριδίου» μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και παραδοσιακής αναζήτησης στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τους «ΦΤ». Η τεχνική περιλαμβάνει πρώτα την εφαρμογή εργαλείων αναζήτησης για τον εντοπισμό των σελίδων με το πιο σχετικό υλικό και, στη συνέχεια, τη χρήση επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για την «ανάγνωσή» τους. Τα αποτελέσματα εισάγονται σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο όπως το GPT-3 του OpenAI, το οποίο στη συνέχεια δίνει μια πιο ακριβή απάντηση, αναφέρεται.

in.gr


Post Views: 2


Πηγή