Σύμφωνα με το BBC, εξαιτίας των νέων δονήσεων κατέρρευσαν νέα κτήρια, ενώ αναφέρονται όλο και περισσότεροι τραυματίες και εγκλωβισμένοι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και η AFAD κάλεσε τους κατοίκους του Χατάι να μην πλησιάζουν στις ακτές γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανέβει η στάθμη της θάλασσας και να βρεθούν αντιμέτωποι με τσουνάμι!
Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) αναφέρει ότι οι νέοι σεισμοί που σημειώθηκαν σήμερα είχαν επίκεντρο την κοινότητα Ντέφνε και άφησαν πίσω τους τρεις νεκροί και 213 τραυματίες που είναι και ο πιο πρόσφατος απολογισμός από τους νέους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στο Χατάι και στο Σαμαντάγ. Εκεί έχασε τη ζωή της η μία γυναίκα, όταν έπεσε πέτρα στο κεφάλι της, κατά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19.07 (ώρα Ελλάδας, 20.07 ώρα Τουρκίας), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Μετά τον σεισμό στο Χατάι, σχηματίστηκε σύννεφο σκόνης στα συντρίμμια, ενώ ακούστηκαν και ήχοι ασθενοφόρων.
Η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση εστιάζεται στη νότια επαρχία Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία. Το εστιακό βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα 10 χλμ.
Παράλληλα, για εκατοντάδες τραυματίες έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι σεισμοί έγιναν επίσης αισθητοί στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, όπου πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους στον δρόμο. Ένας φωτορεπόρτερ είπε ότι είδε να πέφτουν τοίχοι κτηρίων τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
Στην Αντιόχεια, ο σεισμός προκάλεσε επίσης πανικό στους κατοίκους. Σε μια πλατεία, ο Άλι Μαζλούμ, ένας 18χρονος Σύρος, είπε ότι βρισκόταν μαζί με τους διασώστες της AFAD που αναζητούσαν τα πτώματα των συγγενών του, όταν σημειώθηκε ο σεισμός. «Μας αιφνιδίασε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Αρπαχτήκαμε ο ένας από τον άλλο και ακριβώς μπροστά μας οι τοίχοι άρχισαν να καταρρέουν. Είχαμε την εντύπωση ότι η γη θα άνοιγε στη μέση και θα μας κατάπινε».
Σε μικρή απόσταση, μια μπουλντόζα προσπαθούσε να απομακρύνει τα χαλάσματα από μια λεωφόρο. «Αυτό εκεί μόλις έπεσε», είπε ένας διασώστης, δείχνοντας ό,τι απέμεινε από ένα κτήριο. Ο Άλι Μαζλούμ, που ζει στην Αντιόχεια εδώ και 12 χρόνια, αναζητά ακόμη το πτώμα της αδελφής του και της οικογένειάς της. Οι τουρκικές Αρχές έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων σε όλες τις άλλες επαρχίες, εκτός από το Καχραμάνμαρας και το Χατάι, αφού οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, 15 ημέρες μετά τον σεισμό, έχουν εξανεμιστεί.
Αισθητή σεισμική δόνηση και στην Κύπρο
Εν τω μεταξύ, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 και τοπική ώρα 19:04 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος σεισμός μεγέθους σεισμικής ροπής Mw=6.4.
Ο σεισμός που είχε επίκεντρο την περιοχή της Αντιόχειας έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.
Πληροφορίες για εγκλωβισμένους στα ερείπια
Σύμφωνα με το Reuters, o δήμαρχος της επαρχίας Χατάι δήλωσε ότι λαμβάνει αναφορές για ανθρώπους παγιδευμένους σε ερείπια. Ταυτόχρονα σε δήλωσή τους, οι κυβερνήτες Μερσίνης και Αττάλειας, ζήτησαν από τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις ακτές της θάλασσας προ του κινδύνου ανόδου της στάθμης της θάλασσας μετά τους σεισμούς στο Χατάι.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτήρια στην Αντιόχεια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Σύμφωνα με το Reuters, σωστικά συνεργεία στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου ελέγχουν για το εάν ο νέος σεισμός έχει προκαλέσει νέες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι γίνονται δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.
Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD ανέφερε ότι ακολούθησε μετασεισμός 5,8 βαθμών λίγο αργότερα με επίκεντρο την πόλη Σαμαντάγκ στην επαρχία Χατάι. Σύμφωνα με την AFAD, ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 7 χλμ. Οι τουρκικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερους από 6.000 μετασεισμούς.
Η Μούνα αλ Ομάρ, κάτοικος Αντιόχειας, είπε πως την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε σκηνή που έχει στηθεί σε πάρκο της πόλης. «Νόμιζα ότι η γη θα ανοίξει κάτω από τα πόδια μου», είπε κλαίγοντας, καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της. «Θα γίνει και άλλος μετασεισμός;» διερωτήθηκε.
«Μείνετε μακριά από κτήρια με ζημιές»
Αναφορές από την περιοχή κάνουν λόγο για κατάρρευση κτηρίων που υπέστησαν ζημιές στους πρώτους σεισμούς, ενώ σκόνη έχει καλύψει την περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτήρια στην Αντιόχεια και η Τουρκική Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους κατοίκους να μην εισέλθουν στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.
«Μην εισέρχεστε στις κατεστραμμένες κατασκευές στην περιοχή. Μη μένετε γύρω από επικίνδυνα κτίρια. Ενημερωθείτε από επίσημες πηγές για ακριβείς πληροφορίες», ανέφερε η ανακοίνωση. Ο δημοσιογράφος Μπουσέ Ντεβιρέν, ο οποίος τη στιγμή του σεισμού έκανε ζωντανή μετάδοση στο CNN Türk, είπε ότι έπεσαν οι σόμπες που υπάρχουν στις σκηνές που έχουν στηθεί από το προηγούμενο χτύπημα του Εγκέλαδου. «Οι άνθρωποι βγήκαν ακόμη και από τις σκηνές τους. Φοβούνταν μην πέσουν δέντρα», είπε ο Ντεβιρέν.
Η προειδοποίηση για τσουνάμι από το EMSC
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τους σεισμούς 6,4 και 5,8 βαθμών Ρίχτερ στο Χατάι της Τουρκίας. Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πιθανότατα να πρόκειται για μετασεισμούς.
Η προειδοποίηση καλεί τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις ακτές γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανέβει η στάθμη της θάλασσας και να βρεθούν αντιμέτωποι με τσουνάμι!
Σύμφωνα με την AFAD, περισσότεροι από 6.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.
Τρόμος και στο Καχραμανμαράς
Πρόκειται για την 9η σεισμική ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή τις τελευταίες 68 ώρες. Από την αρχή, οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή του Καχραμανμαράς.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν 6,3 βαθμών και σημειώθηκε στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας). Το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας στην Τουρκία και 75 χλμ. της Λατάκιας στη Συρία. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 2 χλμ.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτήρια στην Αντιόχεια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και, Λίβανο, αλλά και την Κύπρο.
«Γλίστρησε το έδαφος από κάτω μας»
Δημοσιογράφος του CNN TURK στο Χατάι περιέγραψε τον σεισμό με δάκρυα. «Έγινε ένας απίστευτος σεισμός. Ήμασταν στον καταυλισμό. Οι άνθρωποι εδώ φοβήθηκαν πολύ. Το έδαφος γλίστρησε από κάτω μας. Όλοι πετάχθηκαν έξω από τις σκηνές τους. Αναποδογυρίστηκαν σόμπες. Λήφθησαν προφυλάξεις για πιθανή πυρκαγιά. Πέσαμε στο έδαφος».
Δεύτερος ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ
Λίγο μετά στις 20:07 έγινε και δεύτερος μεγάλος σεισμός 5.8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγ στην Αντιόχεια και πάλι.
Εν τω μεταξύ την Κυριακή (20/2) η Τουρκία αποφάσισε, 14 ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, Afad.
Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 2 χιλιόμετρα.
Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Πάντως, η αυτοματοποιημένη λύση αναφέρει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτήρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.
Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα το βράδυ. «Κανένας δεν είναι ζωντανός», δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον». Ομάδα από το Κιργιστάν προσπάθησε να σώσει πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια κτηρίου στην Αντιόχεια στη νότια Τουρκία.
Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την Άγκυρα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία της.
Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή.
«Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως», δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στη Συρία εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματά μας τελειώνουν. Η επιχείρησή μας στοιχίζει περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα μόνον για την ανταπόκρισή μας στον σεισμό, άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε», σημείωσε ο Μπίζλεϊ. Χιλιάδες Σύροι που είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη -τουλάχιστον προς το παρόν.
πηγή