Όταν η επίλεκτη ομάδα της ΕΜΑΚ ξεκινούσε για την Τουρκία ώστε να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους από τα φονικά ρίχτερ, σίγουρα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα φτάναμε στη μέρα που οι τόνοι ανάμεσα στις δυο χώρες τα έπεφταν και οι Τούρκοι θα μιλούσαν με τέτοια λόγια για τη βοήθεια που τους πρόσφεραν οι γείτονες Έλληνες.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης ανοίγει τα χαρτιά του στο CNN Greece για όσα συναίνεσαν τις μέρες εκείνες αλλά και για το ταξίδι του ίδιου στη Τουρκία μέσα σε ένα βράδυ, συνοδεύοντας ανθρωπιστική βοήθεια με υγειονομικό υλικό για να στηθούν προσωρινά νοσοκομεία για να περιθάλψουν ασθενείς και τραυματίες.
Η παραδοχή είναι γενική ότι οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έπεσαν αισθητά μετά την έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξε η χώρα μας στον Τουρκικό λαό. Αυτό πώς μπορεί να συνεχιστεί;
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Οι διαχρονικές διαφορές βέβαια παραμένουν αλλά οι γέφυρες επικοινωνίας έχουν ενισχυθεί. Και αυτό είναι θετικό. Η αποστολή των επίλεκτων ομάδων έρευνας και διάσωσης των ΕΜΑΚ με μέλη του ΕΚΑΒ την ίδια μέρα μετά το σεισμό αλλά και η ουσιαστική και στοχευμένη ανθρωπιστική βοήθεια με υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, ειδικά για να φτιαχτούν κινητά ιατρεία και νοσοκομεία, που στείλαμε αμέσως στις σεισμόπληκτες περιοχές εκτιμήθηκε πολύ. Δεν είναι τυχαίες οι επίσημες ευχαριστήριες δηλώσεις αλλά και η αυθόρμητη έκφραση ευγνωμοσύνης από απλούς τούρκους πολίτες.
Όπως έχω ξαναπεί, οι Έλληνες διασώστες, οι τούρκοι συνάδελφοι τους και οι απλοί πολίτες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Σώζοντας ζωές όρισαν τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη. Ο Πρωθυπουργός το έθεσε σωστά: οι εικόνες Ελλήνων και Τούρκων διασωστών να παλεύουν μαζί και να σώζουν ζωές είναι πολύ δυνατές. Χτίζουν γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων. Τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα για να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργήθηκε.
Υπάρχει στα σχέδια και άλλη βοήθεια προς τη Τουρκία;
Είναι βέβαιο ότι η επόμενη ημέρα για την Τουρκία θα είναι πολύ δύσκολη.
Επαναλαμβάνω ότι θα σταθούμε δίπλα στους σεισμόπληκτους για όσο χρειαστεί. Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποστέλλει στοχευμένη βοήθεια όπου χρειάζεται. Παράλληλα, όπως ξέρετε, συνεχίζεται η συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και άλλου ανθρωπιστικού υλικού μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών που συντονίζεται από τον Υφυπουργό Αντρέα Κατσανιώτη.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και με εισήγηση του Πρωθυπουργού, η ΕΕ θα οργανώσει το αμέσως προσεχές διάστημα διάσκεψη δωρητών για να βοηθήσει μαζί και με την διεθνή κοινότητα, και στην ανοικοδόμηση. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ετοιμάζονται για να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση και είναι σε επαφή με τον ΟΗΕ. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα.
Ενημερωνόσασταν για τα όσα έκανε η ΕΜΑΚ στη Τουρκία. Θυμάστε τη πιο δυνατή στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων;
Η επικοινωνία τόσο η δική μου όσο και της υπόλοιπης ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος με τον επικεφαλής στο πεδίο, ήταν συνεχής.
Η ελληνική αποστολή Έρευνας και Διάσωσης ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ ήταν από τις πρώτες που κατέφθασαν στο πεδίο, στην πρώτη γραμμή.
Από το πρώτο βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Τουρκία, παρακολουθούσαμε ασταμάτητα και με αγωνία το τιτάνιο έργο τους μέσα στα χαλάσματα. Σε συνθήκες μετασεισμών. Από την πρώτη στιγμή απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωση στο καθήκον και την αυταπάρνησή τους. Έσωσαν ζωές. Τίμησαν τα ελληνικά χρώματα. Παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς, στέλνοντας το μήνυμα της ουσιαστικής αλληλεγγύης.
Οι εμπειρίες που έζησαν εκεί ήταν συγκλονιστικές. Τις έχουν διηγηθεί δημόσια ο ίδιοι. Κάθε μια από τις διασώσεις που πέτυχαν τα παλικάρια μας, ήταν μια πολύ έντονη και συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή. Δεν μπορεί να σβηστεί από τη μνήμη μου η στιγμή της διάσωσης ενός 15χρονου κοριτσιού, στο τρίτο 24ωρο μετά το σεισμό, έπειτα από μια αγωνιώδη επιχείρηση εν μέσω διαρκών μετασεισμών και από πολλές ώρες εγκλωβισμού της στα συντρίμμια.
Είμαστε υπερήφανοι για τα παλικάρια της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ. Είναι χρέος μας να τους προσφέρουμε το πλαίσιο για να κάνουν αποτελεσματικά το έργο τους.
Συνοδεύσατε ο ίδιος και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας. Όταν φτάσατε τι σας είπαν οι εκπρόσωποι της Τουρκικής προεδρίας; Οι επαφές με τους αντίστοιχους εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας της Τουρκίας συνεχίστηκαν;
Ήταν μια δύσκολη ολονύχτια επιχείρηση. Λειτουργήσαμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα και ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για συνδρομή, επιστρατεύοντας οκτώ πτήσεις της Aegean για τη μεταφορά πέραν των ογδόντα τόνων στοχευμένης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Είναι ενδεικτικός ο χαρακτηρισμός «χειρουργική» που απέδωσε στην επιχείρηση ένας έμπειρος Τούρκος συνομιλητής μου. Και δεν έχει άδικο, καθώς το υλικό που στείλαμε ήταν αυτό που πραγματικά χρειαζόταν τη συγκεκριμένη στιγμή: φάρμακα για την περίθαλψη παιδιών και ηλικιωμένων και υλικό απαραίτητο για να στηθούν κινητά ιατρεία και νοσοκομεία στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Γι’ αυτό και όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο των Αδάνων, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και την επικεφαλής υγειονομικού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, οι Τουρκικές αρχές και ο κόσμος που βρισκόταν εκεί, όλοι μας υποδέχτηκαν σε κλίμα συγκίνησης. Μας περίμεναν με αγωνία. Όπως επεσήμανε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Ελλάδα βοήθησε ουσιαστικά και όχι συμβολικά.
Φυσικά μπροστά σε μια τέτοιας έκτασης φυσική καταστροφή καμία βοήθεια -όσο μεγάλη κι αν είναι- δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων. Κάναμε, όμως, ό,τι μπορούσαμε για να συνδράμουμε πρακτικά και αποτελεσματικά, ώστε να ανακουφίσουμε όσο γίνεται τον πόνο των πληγέντων. Επιχειρήσαμε με οδηγό την πραγματική έννοια της ανθρωπιστικής βοήθειας, της αλληλεγγύης. Και θα συνεχίσουμε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση. Παραμένουμε σε συνεχή επαφή τόσο με τις Τουρκικές αρχές όσο και με τους επιτελείς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε αν μας ζητηθεί νέα βοήθεια.
Υπενθυμίζω, τέλος, ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια και στους πληγέντες της Συρίας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. Από την πρώτη στιγμή είμασταν έτοιμοι. Η όποια καθυστέρηση δεν οφειλόταν σε μας.
cnn.gr