Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, μέσω της ανακοίνωσής του εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του, εκθειάζοντας τη πολιτική και δημοσιογραφική του δράση.
«Με μεγάλη θλίψη και βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον Γιώργο Ρωμαίο, που έφυγε σήμερα από κοντά μας. Για τη δράση και τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, φυλακίστηκε στα χρόνια της δικτατορίας.
Υπήρξε διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Εξέφραζε σύγχρονες απόψεις και υπηρέτησε τη Δημοκρατική Παράταξη με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Ο Γιώργος Ρωμαίος αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη με την πολιτική διαδρομή του και το συγγραφικό του έργο.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του»
Η ζωή και το έργο του
Ο Γιώργος Ρωμαίος γεννήθηκε στις 14 Απριλίου στους Πάγους της Κέρκυρας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην τότε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ, σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Αποφοιτώντας ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Το Βήμα», στην οποία και ανέλαβε, διαδοχικά, συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και τελικά διευθυντής, μέχρι το 1981.
Την ίδια χρονιά διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επανεκλέχθηκε στις ευρωεκλογές του 1989). Το 1984 ανέλαβε επίσης πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ταξίδεψε επανειλημμένα, σε δημοσιογραφικές αποστολές, στην Κύπρο, την Ινδία, την Ταϋλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, την Ανατολική Γερμανία, την Σοβιετική Ένωση και τον Λίβανο.
Ο Γιώργος Ρωμαίος έγινε διάσημος με την υπόθεση δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» στη Θεσσαλονίκη έκανε πολύ σημαντικές έρευνες που βοήθησαν στο ξεσκέπασμα του παρακράτους και του Γιοσμά που δρούσε στη συμπρωτεύουσα.
Επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, το 1971, συνελήφθη και φυλακίστηκε για επτά μήνες (ένα μήνα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και έξι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού) για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Κατά την περίοδο 1976 – 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Πηγή