Εδώ και δεκαετίες, ο ναός Tham Pha Mak Ho στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη φιλοξενεί δεκάδες πιθήκους του είδους μακάκος ρήσος (ή μακάκος ο μουλάττος). Κάθε πρωί, οι μοναχοί τους ταΐζουν ρύζι και φρούτα ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας παίρνουν λιχουδιές όπως μπανάνες και σπόρια από τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή.
Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι ντόπιοι παρατηρούν ότι όλο και λιγότεροι μακάκοι έρχονται να φάνε.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες μακάκοι έχουν εξαφανιστεί από το ναό, που βρίσκεται στην επαρχία Loei.
Πρόκειται για ένα μυστήριο, όπως λένε, το οποίο ερευνάται από τις τοπικές Αρχές.
Όπως είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής, Pracha Saenklang, ο μειωμένος αριθμός των μακάκων ενδεχομένως να οφείλεται στην αλλαγή των εποχών, στην πανδημία του κορωνοϊού που για καιρό σήμαινε ότι δεν έρχονταν τουρίστες με λιχουδιές ή μπορεί να οφείλεται στην απόφαση των ζώων να… μετακομίσουν σε κάποια άλλη περιοχή.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που φοβούνται ότι πίσω από την εξαφάνιση των ζώων βρίσκεται κάποιο κύκλωμα τράφικινγκ, που τα άρπαξε και τα μετέφερε εκτός της χώρας.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, τρεις άνθρωποι, που συμπεριφέρονταν με ύποπτο τρόπο, καταγγέλθηκαν στις Αρχές.
«Υπήρξε μια καταγγελία ότι άνθρωποι πήγαν στο ναό τη νύχτα και προσπάθησαν να πάρουν τους μακάκους… Προσπαθούσαν να πάρουν πέντε μακάκους, δύο εκ των οποίων πέθαναν. Οι ίδιοι είπαν ότι προσπαθούσαν να υιοθετήσουν τα ζώα γιατί είναι αξιαγάπητα» είπε ο Pracha.
Ο Edwin Wiek, ιδρυτής της οργάνωσης Φίλοι της Άγριας Ζωής της Ταϊλάνδης, είπε:
«Υπάρχουν κάποιες φάρμες στο Λάος όπου έχουμε δει να καταλήγουν εκπρόσωποι του είδους αυτού».
Το τράφικινγκ μαϊμούδων, και ιδιαίτερα των μακάκων, προκαλεί προβληματισμό στην περιοχή μετά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Τον Μάρτιο του 2020, η Κίνα απαγόρευσε την εξαγωγή μακάκων, διαταράσσοντας κάποιες ισορροπίες και δημιουργώντας ελλείψεις σε εργαστήρια στις ΗΠΑ.
Εκπρόσωποι οργανώσεων υποστηρίζουν ότι επιτήδειοι επιχειρούν τώρα να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για να γεμίσουν τις τσέπες τους.
Πριν από την πανδημία, το τράφικινγκ του συγκεκριμένου είδους δεν αποτελούσε ζήτημα, υποστηρίζει ο Wiek.
«Η τιμή αγοράς ενός μακάκου στην αγορά άγριων ειδών ήταν πολύ χαμηλή -περίπου 20 με 30 δολάρια ανά ζώο. Δεν θα έλεγα ότι επρόκειτο για επικερδές εμπόριο. Ωστόσο, οι τιμές τώρα έχουν αυξηθεί κατά πέντε έως 10 φορές» αναφέρει ο ίδιος.
Οι Financial Times έγραφαν τον Δεκέμβριο ότι το κόστος για μαϊμούδες εργαστηρίου αυξήθηκε σε 20.000 με 24.000 δολάρια το 2023.
Το 2022, η μείωση των εκτάσεων όπου ζει το συγκεκριμένο είδος αλλά και το κυνήγι και η φυλάκιση τους, έκανε τους ειδικούς της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Διατήρηση της Φύσης να προσθέσουν για πρώτη φορά τους μακάκους με μακριά ουρά στη λίστα των ευάλωτων ειδών ή ειδών υπό εξαφάνιση.
Η οργάνωση «Φίλοι της Άγριας Ζωής της Ταϊλάνδης» δέχεται καταγγελίες για τράφικινγκ κάθε δύο – τρεις εβδομάδες.
O Anek Nakthorn, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, ότι όλες οι περιοχές όπου ζουν πληθυσμοί μαϊμούδων και θεωρούνται «ευάλωτες» βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης των Αρχών.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, γνωρίζει για 10 τέτοια περιστατικά σε περιοχές της κεντρικής Ταϊλάνδης.
Αποκάλυψε μάλιστα, πως στις περιοχές αυτές έχουν τοποθετηθεί κάμερες ενώ και οι ντόπιοι -και ιδιαίτερα όσοι διατηρούν καντίνες με φαγητό στους δρόμους- ενημερώνουν τις αρχές για ύποπτες κινήσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές συνέλαβαν δύο άτομα στη νότια Ταϊλάνδη, στην περιοχή Nakhon Sawan, που επιχειρούσαν να πιάσουν εννέα μαϊμούδες.
«Είδος βιο-πειρατείας»
Το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να βάλουν ένα τέλους σε τέτοιου είδους εγκλήματα, όπως είπε η Δρ. Λίζα Τζόουνς – Ένγκλ, σύμβουλος της Peta.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα εργαστήρια Charles River, μια επιχείρηση που προμηθεύει μαϊμούδες σε φαρμακευτικές εταιρείες, ανακοίνωσε πως έλαβε κλήση από τις αμερικανικές Αρχές αναφορικά με σχετική έρευνα για παράνομο εμπόριο των ζώων που πραγματοποιείται σε Καμπότζη.
Την ίδια ώρα, η Δρ. Λίζα Τζόουνς – Ένγκλ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πέρασαν ένα νέο νόμο που επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρείες να πραγματοποιήσουν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, χωρίς να έχει προηγηθεί αντίστοιχη έρευνα σε πιθηκοειδή.
Εξήγησε δε, ότι η αφαίρεση των ειδών αυτών από την άγρια φύση όχι μόνο αποτελεί απειλή για νέες πανδημίες αλλά είναι καταστροφικό για τα οικοσυστήματα και τις τοπικές οικονομίες.
«Είναι ένα είδος βιο-πειρατείας…» ανέφερε η ειδικός.
Οι έρευνες στην επαρχία Loei συνεχίζονται…
πηγή