Στο «κάδρο» των ερευνών μπαίνουν ο ρόλος του 2ου σταθμάρχη, οι βάρδιες την ημέρα της τραγωδίας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΣΕ, ο επιθεωρητής κυκλοφορίας.

Βασικό ερώτημα παραμένει πως ένας σταθμάρχης με μηδενική σχεδόν εμπειρία βρέθηκε μόνος στο νευραλγικό πόστο της Λάρισας; Την έρευνα αναλαμβάνουν δύο ειδικοί εφέτες ανακριτές.

«Ποτέ δεν εγκατέλειψε τη θέση του. Ο άνθρωπος ήταν εκεί συνεχώς και μέσα σε ένα σατανικό χρονικό διάστημα, περίπου 20 λεπτών, ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια όλης της κεντρικής Ελλάδας», δήλωσε ο Στέφανος Παντζαρτζίδης, δικηγόρος του σταθμάρχη.

Μετά την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα οριστεί ειδικός εισαγγελέας ο οποίος θα διεξάγει χωριστή έρευνα για τις διαχρονικές ευθύνες και τις παραλείψεις στο τυφλό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Οι βάρδιες της τραγωδίας

Εκτός από τον 59χρονο σταθμάρχη, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος, την Τρίτη μέχρι τις 11 το βράδυ βάρδια είχε και ένας δεύτερος σταθμάρχης.

Οι βάρδιες την ημέρα της τραγωδίας ήταν τρεις:

-Πρωινή: 6.00 – 15.00
-Απογευματινή: 14.00 – 23.00
-Βραδινή: 22.00 – 6.00

Στην πρωινή και την απογευματινή υπάρχουν δύο σταθμάρχες και στην βραδινή ένας. Σε κάθε αλλαγή βάρδιας ένας σταθμάρχης μένει για μία ώρα παραπάνω προκειμένου να παραδώσει στην επόμενη βάρδια.

Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης το βράδυ της Τρίτης δούλεψε για Πέμπτη για 5η συνεχή νύχτα, έφτασε στην δουλειά το στις 9:30 το βράδυ. Μέχρι τις 11 έπρεπε να έχει δίπλα του τον σταθμάρχη της προηγούμενης βάρδιας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες όμως, εκείνος έφυγε μισή ώρα νωρίτερα.

Η αναρρωτική του επιθεωρητή μετά την τραγωδία

Άφαντος παραμένει ο επιθεωρητής που βγάζει το μηνιαίο πρόγραμμα των βραδιών για το σταθμαρχείο της Λάρισας. Αμέσως μετά το δυστύχημα πήρε αναρρωτική άδεια για ένα μήνα, με τις αρχές να ερευνούν τον τρόπο που του χορηγήθηκε.

Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ο επιθεωρητής έλαβε το χαρτί για την άδεια του από το νοσοκομείο του Βόλου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να μην πέρασε ποτέ από τα επείγοντα ούτε από τα εξωτερικά ιατρεία και να μην τον εξέτασε ποτέ ο γιατρός που του χορήγησε την σχετική άδεια.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο του σταθμάρχη, ο οποίος έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή σε αργία.

Δεν είχαν ακούσει ούτε το ελεγκτικό

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αποκαλύπτει σήμερα από την εφημερία «ΤΑ ΝΕΑ» δύο νέα ντοκουμέντα, ένα εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας από το 2018 που ενημερώνει για τις καθυστερήσεις στα έργα σηματοδότησης και αποτροπής σύγκρουσης των τρένων στην περιοχή των Τεμπών. Εκεί δηλαδή που σημειώθηκε η μοιραία θανατηφόρα σύγκρουση.

Ανάμεσα στις αιτίες της αργοπορίας η έλλειψη προσωπικού για την στελέχωση των σιδηροδρομικών σταθμών. Αυτό που φωνάζουν τόσα χρόνια και οι εργαζόμενοι.

Τα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου είχαν επισημανθεί την ίδια χρονιά και από το ελεγκτικό συνέδριο. Διαβάζουμε στην έκθεση ότι οι λύσεις που επιλέχθηκαν για την αναβάθμιση των συστημάτων, ώστε να καλύπτουν τις νέες λειτουργίες, ήταν πλημμελείς.

Όλα τα αίτια και τις χρόνιες παραλείψεις καλείται να διερευνήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων με το πόρισμα.


Πηγή