Η μοίρα έμελλε να παίξει περίεργα παιχνίδια στους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Κινήσεις που έμοιαζαν χωρίς ουσία όμως φάνηκαν σωτήριες σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε κάποιες άλλες ήταν μοιραίες.
Η Αγνή συνήθιζε να ταξιδεύει στα πρώτα βαγόνια, όμως ο σύντροφός της εκείνη την ημέρα την πίεσε να προτιμήσει τα τελευταία. Αυτή η κίνηση, όπως λέει στο MEGA, της έσωσε τη ζωή.
«Επειδή γινόταν πανικός μπροστά μου έλεγε πήγαινε, πήγαινε κάτσε πίσω έχει περισσότερη ησυχία. Με παρότρυνε πάρα πολύ στο να πάω πίσω και εν τέλει πήγα έκατσα πίσω. Που να φανταστώ ότι αυτό θα μου έσωνε τη ζωή», δήλωσε η διασωθείσα Αγνή Τιτέλη.
Η μητέρα της περιγράφει τα δραματικά λεπτά που βίωσε μετά την σύγκρουση των δύο τρένων.
«Όταν την πήρα πίσω με το που σχόλασα μου λέει «μαμά καιγόμαστε. Πήρε το τρένο φωτιά.» Δεν καταλάβαινα εκείνη τη στιγμή να σας πω την αλήθεια τι ακριβώς. Ένα μαρτύριο, ένα μαρτύριο από παντού φωνές, κλάματα, τσιρίδες. Τραγικές στιγμές, δεν μπορώ να περιγράψω αυτά που ζούσαμε», είπε η μητέρα της Αγνής.
Βαγόνι έξι, επιβάτης Γιώργος Ευθυμιάδης. Έπαιρνε τα Σαββατοκύριακα το συγκεκριμένο δρομολόγιο για να συναντάει την οικογένειά του.
Σαν από θαύμα, σήμερα είναι ζωντανός και αυτό γιατί δέκα λεπτά πριν από τη μοιραία σύγκρουση, έψαχνε θέση στο εστιατόριο.
«Λίγη ώρα νωρίτερα πήγα στο βαγόνι 2 που είναι το κυλικείο να πάρω έναν καφέ και επειδή δεν βρήκα κάθισμα να καθίσω, ήταν γεμάτο, γύρισα πίσω στη θέση μου. Δέκα λεπτά νωρίτερα», είπε στο MEGA ο Γιώργος Ευθυμιάδης.
Οι επιζώντες του δεύτερου βαγονιού
Για κάποιους επιβάτες η μηχανή του τρένου ήταν αυτή που τους βοήθησε να σωθούν. Είχε σφηνωθεί στο αιωρούμενο βαγόνι τους κι έτσι την χρησιμοποίησαν σαν σκαλοπάτι για να βγουν έξω.
Μία φοιτήτρια που σπουδάζει παιδαγωγός στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και είναι ένα από τα μόλις 10 άτομα που επέζησαν από το δεύτερο πολτοποιημένο βαγόνι, είχε την τύχη να κάθεται στο κέντρο.
«Τα πρώτα κουπέ έγιναν πολτός από τη σύγκρουση. Οι πίσω κουκέτες είδαν ότι έβγαζαν καπνούς κι έπιασαν φωτιά. Αν δεν την βοηθούσαν οι συνεπιβάτες της να σηκωθεί και να τη βοηθήσουν να βγει από το παράθυρο δεν θα τα κατάφερνε. Αυτό μου είπε ότι “θα ήμουν κι εγώ στα θύματα”», δήλωσε στο MEGA η Αντωνέλλα Δημητριάδη, γιατρός ΤΕΠ του νοσοκομείου Βόλου.
Η μοιραία σύγκρουση χώρισε ζευγάρια
Ζευγάρια που ταξίδεψαν μαζί, αλλά τα χώρισε ο θάνατος…
«Καθόμασταν στο κυλικείο, πίναμε καφέ και ακούγαμε μουσική. “Μήπως να πάω να κοιτάξω πίσω αν υπάρχει θέση να κάτσουμε;”, είπα στην Κλαούντια, και μου λέει ”πήγαινε τώρα”.», είπε ο Βασίλης Νεθερίδης, σύντροφος της Κλαούντια Λάτα, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη.
Αυτή η στιχομυθία έμελλε να σώσει τον έναν από τους δύο….
Ο 20χρονος Βασίλης που έψαχνε στα πίσω βαγόνια για καλύτερες θέσεις επέζησε, όμως η Κλαούντια που τον περίμενε στο κυλικείο σκοτώθηκε ακαριαία.
Άσχημο παιχνίδι της μοίρας έπαιξε η μοίρα και για ένα ζευγάρι από την Κατερίνη. Η απόφαση του Νίκου να σηκωθεί από τη θέση του στο βαγόνι 3 για να πάει στην τουαλέτα έμελλε να αποβεί σωτήρια.
Εκεί η 34χρονη μητέρα βρήκε τραγικό θάνατο…
Ιορδάνης Αδαμάκης, 22 χρόνων, φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Πήρε το μοιραίο δρομολόγιο γιατί ήθελε να κάνει έκπληξη στη φίλη του, που λίγες ώρες νωρίτερα είχαν τσακωθεί.
«Τελείωσε. Για εμάς μέχρι να πεθάνω εγώ και η σύζυγος αυτόν τον πόνο θα έχουμε, αυτόν τον θυμό», είπε ο πατέρας του θύματος.
Ο πόνος από τα τραύματα στους επιζώντες μπορεί να υποχωρεί, όμως αυτό που έζησαν δεν θα το ξεπεράσουν ποτέ. Επιζώντες από μία ζαριά της τύχης…
Πηγή