Το κατάλαβαν… τυχαία

Ένα τυχαίο γεγονός ήρθε να αποκαλύψει άλλη μια τραγική και κυρίως επικίνδυνη αλήθεια. Τα χημικά που έπεσαν κατά την διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων στην περιοχή της Ομόνοιας, εγκλωβίστηκαν στον υπόγειο σταθμό του ΗΣΑΠ. Αυτό ήταν αρκετό για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι ο εξαερισμός δεν λειτουργεί.

«Πριν από 15 – 20 ημέρες έριξαν χημικά μία Κυριακή οι αστυνομικοί στην Ομόνοια,  καταλάβαμε ότι δεν έχει φτιαχτεί τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, Παναγιώτης Κοντογιάννης.

Το ακόμη πιο απίστευτο όμως είναι ότι αποκαλύφθηκε ότι ο εξαερισμός δε λειτουργεί όχι ένα και δύο, αλλά επί 8 ολόκληρα χρόνια, στο κεντρικότερο τμήμα του ΗΣΑΠ στην πρωτεύουσα.

«Κάνουμε τον σταυρό μας να μην τύχει κάποιο έκτακτο γεγονός που να χρήζει τη λειτουργία εξαερισμού», λέει ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, Γιάννης Κολαΐτης.

Για το θέμα που αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν γίνει καταγγελίες από εργαζομένους τουλάχιστον από το 2015. Κι όμως ο εξαερισμός εξακολουθεί να μη λειτουργεί και κανείς δε θέλει να σκέφτεται τι θα γίνει στην περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά μέσα στο τούνελ.

«Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι μεγάλοι ανεμιστήρες οι οποίοι τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός σε όλη τη σήραγγα, είναι τοποθετημένοι από το 2004 αλλά αυτήν την στιγμή που μιλάμε δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα και ο σταθμός Βικτόρια που είναι υπόγειος και ο σταθμός Ομόνοια να έχουν προβλήματα εξαερισμού».

Η κατάσταση μάλιστα γίνεται ακόμη χειρότερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν υπάρχουν καν φωτεινές ενδείξεις για την έξοδο κινδύνου. Κι όλα αυτά στον κεντρικότερο σταθμό από τον οποίο διέρχονται καθημερινά χιλιάδες επιβάτες.


Πηγή