Ειδικότερα, με το πρόγραμμα αυτό οι δικαιούχοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), εκμεταλλευόμενοι την επιχορήγηση κεφαλαίων που φτάνουν έως και τις 16.000 ευρώ, καθώς η επιδότηση φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτηρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.
Σημειώνεται πως η συνολική επιδότηση του συστήματος μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για αυτούς και ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
Οι τέσσερις κατηγορίες ωφελούμενων
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «μοιράζεται» ως εξής:
- Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%.
- Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000 ευρώ: 85 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%.
- Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000 ευρώ: 50 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση της μπαταρίας είναι 90%.
- Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση της μπαταρίας είναι 90%.
Διευκρινίζεται πως κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ενώ οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.
- Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό εφαρμογής του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»:
Τεχνικά χαρακτηριστικά και ποσοστά επιδότησης
Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.
Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.
Πηγή