«Απαιτούμε δικαιοσύνη. Ήταν εκεί εδώ και ένα μήνα. Φώναζαν γιατί πεινούσαν γιατί δεν τους έδιναν φαγητό», είπε μία μετανάστης από τη Βενεζουέλα.

Ήταν μια από τις φονικότερες πυρκαγιές στην χώρα που ξεκίνησε από την προσπάθεια των μεταναστών να διαμαρτυρηθούν. Οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους ήταν από χώρες της κεντρικής και της νότιας Αμερικής ενώ άλλοι 28 μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Όμως ένα βίντεο ντοκουμέντο που δημοσίευσε δημοσιογράφος αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό θέμα.

Έφυγαν οι φύλακες;

Στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας του κέντρου κράτησης φαίνεται η φωτιά να έχει ήδη εξαπλωθεί μέσα στα κελιά όπου βρίσκονται οι μετανάστες.

Στον χώρο μπροστά από τα κελιά φαίνονται τουλάχιστον τέσσερις υπάλληλοι του χώρου οι οποίοι όμως περπατούν χωρίς να δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Ένας από αυτούς παίρνει το κινητό του τηλέφωνο και φεύγει με ήρεμο βηματισμό.

Μετακινούνται για να απομακρυνθούν ενώ οι μετανάστες ζητούν να βγουν και η φωτιά συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Οι φύλακες φεύγουν και ο καπνός πνίγει τον χώρο μέχρι που δεν φαίνεται τίποτα πια στην κάμερα ασφαλείας.

Πριν την δημοσιοποίηση του βίντεο ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, είχε επιρρίψει την ευθύνη για την τραγωδία αποκλειστικά στους μετανάστες δηλώνοντας ότι «δεν πίστευαν ότι οι φωτιές που άναψαν για να διαμαρτυρηθούν θα προκαλούσε αυτή την ανείπωτη τραγωδία».

«Αυτό συνέβη από την διαμαρτυρία που ξεκίνησαν όταν έμαθαν ότι θα απελαθούν. Σαν διαμαρτυρία έβαλαν στρώματα στην πόρτα του χώρου κράτησης και τους έβαλαν φωτιά. Δεν πίστεψαν ότι αυτό θα προκαλούσε αυτή την τραγωδία».

Όμως τώρα αρκετές χώρες από όπου προέρχονταν οι μετανάστες που έχασαν την ζωή τους ζητούν πληροφορίες και απαντήσεις για το τι έφταιξε τελικά.

«Όλες οι οικογένειες να είναι σίγουρες ότι θα δουλέψουμε σκληρά με την κυβέρνηση του Μεξικού για να μάθουμε ποιος είναι υπεύθυνος και θα ζητήσουμε να δικαστεί», είπε ο Μάριο Μπουκάρα, υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλα.


Πηγή