Η καφετέρια στην Αγία Πετρούπολη συγκλονίζεται από την ισχυρή έκρηξη που σαρώνει τα πάντα στο εσωτερικό της.

Εικόνες καταστροφής και χάος, στο πάτωμα κείτεται η σορός του Ρώσου πολεμικού μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι.

Η έκρηξη έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης υπέρ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η βόμβα ήταν κρυμμένη μέσα σε μια γύψινη προτομή στρατιώτη που παραδόθηκε στον μπλόγκερ λίγο νωρίτερα, όπως φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το αγαλματίδιο μετέφερε στην καφετέρια μια νεαρή γυναίκα.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει: «Του είπε: Ξέρεις, σπουδάζω γλυπτική και σου έφτιαξα μια προτομή. Αποκλείεται, είπε εκείνος. Και αυτή του είπε “την άφησα στην είσοδο, επειδή με ρώτησαν εάν κουβαλάω βόμβα. Όλοι γέλασαν, γέλασε και εκείνη και πήγε να την φέρει».

Λίγα λεπτά αργότερα η βόμβα εξερράγη σκοτώνοντας τον Τατάρσκι και τραυματίζοντας άλλους 32 ανθρώπους, ανάμεσα τους ένα 14χρονο κορίτσι.

Η 26χρονη Ντάρια Τρεπόβα συνελήφθη σήμερα το πρωί και οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα απόσπασμα της ανάκρισης.

-Τι έκανες;
-Μετέφερα το αγαλματίδιο που εξερράγη.

Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες με τη βοήθεια συνεργατών του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Βλαντλέν Τατάρσκι ήταν γέννημα θρέμμα του Ντονέτσκ και εξέτιε ποινή για ληστεία τράπεζας μέχρι την πρώτη ρωσική εισβολή το 2014. Έγινε ευρέως γνωστός μετά τις απειλές που εκτόξευσε στην τελετή στο Κρεμλίνο για την προσάρτηση της ανατολικής Ουκρανίας.

«Θα νικήσουμε τους πάντες, θα σκοτώσουμε τους πάντες, θα ληστέψουμε όσους χρειάζεται. Όλα θα γίνουν όπως μας αρέσει. Ο Θεός είναι μαζί μας».

Η καφετέρια ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας μισθοφόρων «Βάγκνερ» Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος αφιέρωσε στον Τατάρσκι την κατάληψη του δημαρχείου του Μπαχμούτ.

Το Κίεβο διέψευσε ότι το Μπαχμούτ έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων.


Πηγή