Όλα όσα του έκαναν εντύπωση στη συμπεριφορά της 34χρονης που πλέον κατηγορείται για τη δολοφονία της κόρης της, αλλά και όσες κινήσεις του εν διαστάσει συζύγου της, δεν πέρασαν απαρατήρητες.
Όπως επανέλαβε, ιατρικά τίποτα δεν προμήνυε τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Για μήνες οι εξετάσεις του παιδιού ήταν καθαρές και τα επεισόδια ανεξήγητα.
Η κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη
«Τον Γενάρη του 22’, έχουμε τρεις εισαγωγές στη μονάδα. Σύνολο είναι 48 ώρες. Και αυτές είχαν σκοπό να διερευνηθεί αν η ασθενής είχε κάποιο πρόβλημα. Η Τζωρτζίνα υπό τη δική μας παρακολούθηση ήταν σε αυτή την ήρεμη κατάσταση. Ο εγκεφαλογράφος ήταν ήρεμος, τα καρδιογραφήματα πάντα φυσιολογικά και κανένας βηματοδότης δεν ενεργοποιούνταν».
Είναι αρχές Γενάρη του 2022. Η Τζωρτζίνα πεθαίνει στα τέλη εκείνου του μήνα από χορήγηση κεταμίνης. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα οι γιατροί έβλεπαν τις εξετάσεις και εμφανίζονταν καθησυχαστικοί.
«Μου έκανε εντύπωση ότι οι εφημερίες με τη Τζωρτζίνα ήταν ήρεμες. Εξηγούσα στους γονείς με πολύ ήρεμο τρόπο ότι το εγκεφαλογράφημα ήταν καλό. Η σκέψη των γονέων ήταν «γιατί κάνει πάντα αυτά τα επεισόδια»; Θέλαμε να κάνουμε εγκεφαλική καταγραφή αλλά δεν υπήρχε αυτό στην Πάτρα. Έτσι διακομίσθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού».
Ο θάνατος της Τζωρτζίνας και το τηλεφώνημα της 34χρονης
Η Τζωρτζίνα αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», όταν μέσα σε αυτό βρισκόταν μόνο η μητέρα της. Οι γιατροί που παρακολουθούσαν την 9χρονη είχαν μιλήσει με τον Ανδρέα Ηλιάδη, λίγες μέρες νωρίτερα.
«Με πήρε τηλέφωνο, μου είπε “έχω δει υπερηχογραφικά τη μικρή δεν έχει τίποτα. Να κάνουμε κάποιες αλλαγές στα φάρμακα;”. Της είπα ναι. Η επόμενη μου σχέση ήταν ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα από τη μητέρα της μικρής, νομίζω Κυριακή, την ώρα που υπέστη καινούργια καρδιακή ανακοπή και μου είπε: “Η μικρή έπαθε ανακοπή και της κάνουν ΚΑΡΠΑ”. Της είπα ‘’σε παρακαλώ θα αφήσουμε τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους’’. Μετά από λίγη ώρα, με ενημέρωσε ότι κατέληξε η μικρή και από εκείνη τη στιγμή δυστυχώς δεν είχα άλλη επικοινωνία με τη μητέρα».
Ο Ανδρέας Ηλιάδης εστιάζει στους γονείς. Στις κινήσεις της κατηγορούμενης σήμερα μητέρας και του πατέρα της Τζωρτζίνας.
«Ο πατέρας έκανε πιο πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει, αν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Όχι κάτι διαφορετικό από τη μητέρα. Πιο πολύ με άκουγε, με χαμηλό το κεφάλι. Δεν είχε εκείνη την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου. Κάθε γονιός όμως αντιδρά διαφορετικά. Αν μου έκανε εντύπωση, ναι, ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας. Περιμένεις άλλες αντιδράσεις. Ερωτήσεις δεν θα ήθελα να ακούσω γιατί υπάρχουν γονείς που λένε. Δε θέλω να μας πείτε. Αλλά βλέπεις την αγωνία στα μάτια της μητέρας».
Τα λόγια της κατηγορούμενης στον Ανδρέα Ηλιάδη
Κάποια από τα λόγια της 34χρονης δεν έχουν φύγει από το μυαλό του εντατικολόγου. Ήταν η εποχή που η ίδια όπως φαίνεται αισθανόταν ότι έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για την ψυχρή της στάση, που είχε γίνει αντιληπτή από τους περισσότερους.
Πρόεδρος: Θυμάστε τι σας είπαν οι νοσηλεύτριες;
Ηλιάδης: Οι νοσηλεύτριες της μονάδας είναι δύσκολο να ασχοληθούν με όλα αυτά. Αλλά να σας πω ότι είναι εκεί την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν στα επισκεπτήρια οι γονείς και έχουν αποκτήσει μια γνώση. Η εικόνα δεν ακολουθούσε το συναίσθημα. Περιμένεις πιο έντονες αντιδράσεις από τη μητέρα, όταν βλέπεις ένα παιδί ξαπλωμένο έτσι.
Πρόεδρος: Υπάρχουν γονείς που δεν είναι εύκολο να εκφραστούν;
Ηλιάδης: Υπάρχουν φορές που παιδιά από το εξωτερικό όταν είναι στις μονάδες, βλέπεις να μας ξενίζει γιατί είναι πιο ψυχροί οι άνθρωποι. Έγινε μια συζήτηση από τη μητέρα και κατάλαβε ότι βλέπουμε τη συμπεριφορά της και μας είπε από μόνη της “παγοκολώνα θα με βλέπετε γιατί έχω περάσει πάρα πολλά. Το συναίσθημα δεν θα το βγάλω“.
Πρόεδρος: Υπάρχουν γονείς που εκδηλώνουν την αγωνία τους με άλλες ενέργειες;
Ηλιάδης: Αυτό που σας λέω, που ήταν και διάχυτο στη μονάδα, ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν αναμενόμενη για την εικόνα που είχε η μικρή.
Παρόλα αυτά φρόντιζε όπως κατέθεσε ο Ανδρέας Ηλιάδης, να είναι τυπική και να δίνει το παρών στο νοσοκομείο.
«Θα έλεγα ότι ήταν τυπική στα ωράρια. Δεν ήταν μια μητέρα εξαφανισμένη που έπρεπε εμείς να την πάρουμε τηλέφωνο ή κάτι τέτοιο. Έβγαινε και στο χώρο αναμονής και με τον πατέρα και κάθονταν εκεί».
«Δεν είδα το ίδιο ενδιαφέρον από τους γονείς της Τζωρτζίνας»
«Ο πατέρας έδειξε ένα ενδιαφέρον κάτι που δεν είδα από την μητέρα. Με ρωτούσε μάλιστα για μια συγκεκριμένη περίπτωση επέμβασης που έγινε σε άλλο παιδί. Στο γραφείο μου υπάρχουν πάρα πολλά παιδάκια που έχουν περάσει δύσκολα και έχουν νικήσει».
Απαντήσεις στους γρίφους του θανάτου της Τζωρτζίνας, έδωσαν οι εργαστηριακές αναλύσεις, που έδειξαν ότι το παιδί δολοφονήθηκε από χορήγηση κεταμίνης.
Ηλιάδης: Η μυδρίαση μπορεί να προκληθεί από χρήση φαρμάκων. Η κεταμίνη προκαλεί μυδρίαση.
Πρόεδρος: Τα επεισόδια με σπασμούς, που υποχωρούσαν αυτόματα, αυτά διαπιστώθηκαν από τους γιατρούς;
Ηλιάδης: Δεν διαπιστώθηκαν ποτέ. Μελέτησα τα δύο βίντεο, με κανέναν τρόπο δεν παρουσιάζουν επεισόδιο σπασμών. Δείχνουν ένα παιδί που κλαίει και η εικόνα που είναι αναμενόμενη. Ζήτησα να τραβηχτούν βίντεο του παιδιού και υπάρχει βίντεο του μόνιτορ που ήταν συνδεδεμένο το παιδί.
Η πολυαναμενόμενη κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη ήταν κατά διαστήματα καθηλωτική για το θρίλερ του αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται, που ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.
Ερώτηση «βόμβα» Κούγια που εξόργισε τον Ηλιάδη – Ο διάλογος
Αλέξης Κούγιας: Φημίζεστε ότι στέλνετε όργανα παιδιών στο εξωτερικό; Και επικοινωνούν μαζί σας κλινικές από το εξωτερικό, είναι αλήθεια;
Ανδρέας Ηλιάδης: Να απαντήσω; Η ερώτηση είναι λανθασμένη και δεν αφορά την Τζωρτζίνα. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων, έχω δώσει την ζωή μου. Με έχει τιμήσει η Πολιτεία περισσότερο από 4 φορές. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και απαιτώ επειδή είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος να ανακαλέσετε.
Πρόεδρος: Αυτό που ρώτησε ο κύριος συνήγορος αφορά την δραστηριότητά σας, στον οργανισμό μεταμοσχεύσεων;
Ανδρέας Ηλιάδης: Είναι τελείως λανθασμένη η ερώτηση.
Αλέξης Κούγιας: Γιατί είναι λανθασμένη;
Ανδρέας Ηλιάδης: Αυτή η διαδικασία είναι το ύψιστο αγαθό. Μία μητέρα να δίνει την καρδιά του παιδιού της σε άλλο παιδί.
Αλέξης Κούγιας: Πείτε μου, φημίζεστε παγκοσμίως και έχετε σχέση με νοσοκομεία του εξωτερικού;
Ανδρέας Ηλιάδης: Αν το ακούσει αυτό η επίσημη πολιτεία και ο ΕΟΜ δεν ξέρω τι θα γίνει. Αυτά όλα που λέει ο συνήγορος είναι στην σφαίρα της φαντασίας, εκτός σύμπαντος.
Πηγή