Οι τρεις πολιτικοί μίλησαν για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ράπτη: «Είναι ολέθριο να μην συμφωνήσεις στην καταδίκη ενός μορφώματος»

Η κ. Ράπτη μίλησε για τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση αλλά και για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να την καταψηφίσει ή να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

«Είναι ολέθριο να μην συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην ψηφοφορία και να ψηφίσει «υπέρ», η οποία τροπολογία επιτρέπει την κρίση για το εάν αυτό το κόμμα μπορεί να ανακηρυχθεί ως κατάλληλο να συμμετάσχει στις εκλογές από την ευρεία σύνθεση του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου, με συμμετέχοντες όλους τους δικαστές και όχι μία μερίδα την οποία θα επέλεγε ο πρόεδρος. Άρα επιτυγχάνουμε με αυτόν τον τρόπο να έχουμε μία κρίση συμπαγέστερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μη ερχόμενος, όπως και δεν συμμετείχε στη Βουλή και στον πρώτο νόμο που φέραμε για να αποτραπεί η είσοδος κομμάτων υπό μανδύα και υποκρύπτοντα πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις, και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Και στον προηγούμενο νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

«Κατά την άποψή μου ως νομικός,  είναι ασφαλέστερη η κρίση όλων των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου και όχι μόνο των μελών που θα επιλέξει ο πρόεδρος. Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η αδέκαστη κρίση των δικαστών. Προφανώς δεν υπάρχει καμία παρέμβαση σε οποιαδήποτε λειτουργία του όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τζανερίκος, ο απελθών πρόεδρος του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου. Αντιθέτως όταν ζητείται η κρίση όλων των δικαστών αυτό διασφαλίζει την καταλληλότερη νομική ερμηνεία», συμπλήρωσε η κ. Ράπτη.

Βίτσας: «Να αξιοποιηθούν τα δύο άρθρα του Ποινικού Κώδικα για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης»

Παίρνει το «σήμα» ο Ηλίας Κασιδιάρης ότι μπορεί να διχάζει το πολιτικό σύστημα;

Ο κ. Βίτσας σχολίασε πως, «το σήμα το δίνει η ίδια η κυβέρνηση. Είναι η τρίτη φορά που αλλάζει αυτός ο νόμος. Εάν είχαμε άλλους 3 μήνες μέχρι τις εκλογές να είστε σίγουροι ότι θα πήγαιναν περίπου στη «δική μας» τη θέση, που δεν είναι ακριβώς δική μας θέση, είναι κάτι που ισχυρίζεται ο κ. Αλιβιζάτος με τον κ. Κοντιάδη και άλλους συνταγματολόγους. Λέει όχι επί του διαδικαστικού που στέκεται η ΝΔ, αλλά επί της ουσίας. Λέμε, ανάμεσα στα άλλα να αξιοποιηθούν τα 2 άρθρα του ποινικού κώδικα, το 187 δηλαδή που αφορά στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και το 187 α που αφορά στα ρατσιστικά κίνητρα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το να είναι φωτογραφική η διάταξη, που απαγορεύεται από το Σύνταγμα, δεύτερον να έχουμε μία Αρχή Δικαίου που να μας το εξασφαλίζει και στις επόμενες εκλογές, γιατί μπορεί ο κ. Κασιδιάρης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με βάση τη γνώση που έχω θα καταλήξει μετά από 3-4 χρόνια. Αυτή η βουλή θα έχει εκπνεύσει. Συμφωνώ με τον κ. Βενιζέλο που λέει ότι ενισχύεται η διάταξη εάν υπάρχει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος και όχι 5μελη, δεν είναι το ίδιο πράγμα».

«Το θέμα είναι άλλο. Ενώ συμφωνούμε στο να αφαιρεθεί το δικαίωμα σε ένα τέτοιο κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές, έχουμε 3 διαφορετικούς τρόπους. Δεν συμφωνώ ότι κλείνει η πόρτα», τόνισε.

Κατρίνης: «Σύσσωμο το δημοκρατικό τόξο να βρεθεί απέναντι σε αυτή την εγκληματική οργάνωση»

Ο κ. Κατρίνης τοποθετήθηκε αναφορικά με την σημερινή ψηφοφορία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

«Πολύ σύντομα κάποιες εικόνες. Πρώτον έχουμε μέλη εγκληματικής οργάνωσης με βάση την ελληνική δικαιοσύνη τα οποία εισήλθαν στο Κοινοβούλιο πριν κάποια χρόνια κι επιχειρούν να εισέλθουν και πάλι. Και από την άλλη υπάρχουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που έχουν υποστεί αυτές τις πρακτικές. Αυτά τα μέλη έχουν αφεθεί ελεύθερα να κάνουν προπαγάνδα και «πολιτική» μέσα από την φυλακή και έρχεται καθυστερημένα η κυβέρνηση να φέρει μία τροπολογία. Παρόλα αυτά,  εμείς λέμε ότι σύσσωμο το δημοκρατικό τόξο να βρεθεί απέναντι σε αυτή την εγκληματική οργάνωση, δεν είναι κόμμα, και προτείνουμε από την πρώτη διάταξη όλη αυτή την απόφαση να την πάρει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως ένα σώμα αυξημένου κύρους και ευθύνης», σημείωσε από την πλευρά του.

«Παρά τις εκκλήσεις και τις διορθώσεις η κυβέρνηση εμμένει στο τμήμα του Αρείου Πάγου. Για να είμαι δίκαιος, και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε να ληφθεί απόφαση από τμήμα του Αρείου Πάγου. Σήμερα ερχόμαστε στο «παρά 1», και αντί να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο, και να καταλάβει η κυβέρνηση τι οι διορθώσεις πρέπει να είναι σοβαρές και επί του πεδίου. Το θέμα θα πρέπει να εισάγεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως αυξημένο σώμα ευθύνης, και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να εκπέμψουν ένα μήνυμα· ότι εδώ όχι μόνο δεν αφήνουμε ναζιστές και φασίστες, αλλά εγκληματικά στοιχεία να εκμεταλλευτούν την κατακραυγή του κόσμου, και να εισέλθουν στο Κουνοβουλιο», επεσήμανε ο κ. Μιχάλης Κατρίνης.

«Κανείς δεν είχε φέρει κάποια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία. Μπορούν όλα τα κόμματα να καταθέσουν μία πρόταση, δεν είδα κάποιο κόμμα να καταθέσει κάποια πρόταση. Έχουμε έναν ψηφισμένο νόμο που θωρακίζει το πολιτικό σύστημα», επεσήμανε η κ. Ζωή Ράπτη.

Οι υποψηφιότητες και οι αντιδράσεις

Ένα άλλο θέμα που σχολίασαν οι πολιτικοί είναι το ζήτημα των υποψηφιοτήτων.

Ο κ. Βίτσας μίλησε για την υποψηφιότητα Αντώναρου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν κατηγορούσαμε λέγαμε ότι είναι εκπρόσωπος του Καραμανλή, και στο κόμμα της κ. Ράπτη. Γινόταν προσπάθεια που αντιστοιχούσε στην θέληση των υποψηφίων να γίνει μία συζήτηση επί της ουσίας για μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν αντέχει μία τέτοια συζήτηση και πιάνεται κάθε φορά από κάτι που μόνη της το δημιουργεί. Το θέμα Αντώναρου, Μιθριδάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα μεγάλο κόμμα. Προσελκύει ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Εγώ νιώθω για παράδειγμα τον εαυτό μου ως αριστερό. Δεν σημαίνει ότι κάποιος κεντροαριστερός δεν μπορεί να είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώναρος είναι κεντροδεξιός, όπως και άλλοι που είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η Ζωή Ράπτη σχολίασε για τον Μιθριδάτη: «Ο Μιθριδάτης έλεος, λέει τα χειρότερα σεξιστικά τραγούδια κατά των γυναικών».

Για τον Νίκο Παππά: «Έχει καταδικαστεί για πλημμέλημα. Έχει όλα τα πολιτικά δικαιώματα. Θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές. Θεωρούμε ότι θα βγει πρώτος στον νότιο τομέα. Είναι καταδικασμένος αλλά μακάρι να είχαμε πολιτικούς που να έφερναν έσοδα στο κράτος», είπε ο κ. Βίτσας.

«Τα πρόσωπα σαφώς παίζουν ρόλο, αλλά τα προβλήματα της κοινωνίας είναι άλλα. Χρειάζεται μία φυγή προς τα εμπρός. Δεν μπορούμε να μην αξιολογήσουμε ότι ένα πρόσωπο ήταν στενά συνδεδεμένο με μία περίοδο διακυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία και αυτή τη στιγμή φιλοξενείται σε ένα κόμμα που μέχρι πρότινος δεν άρθρωνε καν λόγο για την 5ετία Καραμανλή», σχολίασε ο κ. Κατρίνης.


Πηγή