Καθυστερήσεις δρομολογίων, αφύλαχτες διαβάσεις, τραυματισμοί, βλάβες, ακινητοποιημένα τρένα, δρομολόγια που δεν έχουν μπει ακόμα στις ράγες. Αυτή είναι η εικόνα στο σιδηροδρομικό μας δίκτυο, μόλις 9 ημέρες μετά την επανεκκίνηση.

«Είναι εύκολο να σταματήσεις ένα σιδηροδρομικό δίκτυο και είναι δύσκολο να το ξανά ξεκινήσεις σε πλήρη ανάταξη», είπε ο διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Στην αρτηρία Αθήνα – Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται πλέον τρία ζεύγη δρομολογίων. Εκεί όμως παραμένει το πρόβλημα της ραδιοεπικοινωνίας στις σήραγγες Τεμπών-Πλαταμώνα.

«Εκεί χρησιμοποιούμε το GSMR. Yπάρχει η ραδιοεπικοινωνία του GSMR σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Φωτίζονται οι σήραγγες του σκότους

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνονται οι εργασίες στις σήραγγες Αθήνας Κιάτου που παρέμεναν επί μία δεκαετία στο απόλυτο σκοτάδι, ολοκληρώνονται και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει η γραμμή.

«Φωτισμός υπήρχε για πολύ λίγο διάστημα σε κάποιες από τις δύο, πολλές φορές σε καμία, άλλες φορές σε μισές», ανέφερε ο Χρήστος Ζαραϊδώνης, μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης

Παραμένουν τα προβλήματα στην βόρεια Ελλάδα

Στην εμπορική γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης, μία εταιρεία πραγματοποιεί δρομολόγια κανονικά, την ώρα που η Hellenic Train δεν έχει ξεκινήσει ακόμα λόγω άλυτων προβλημάτων.

Αφύλαχτες διαβάσεις, δεν υπάρχει φύλακας και δεν είναι αυτόματες και υπάρχει ένα κομμάτι στα 4-5 χιλιόμετρα το οποίο είναι αδύνατο η επικοινωνία μεταξύ οδηγού και σταθμού », είπε ο Χρήστος Ζαραϊδώνης.

Στον πάγο παραμένουν όμως ακόμα τα δρομολόγια για Έδεσσα και Φλώρινα.

«Υπάρχει μια βραδυπορία λόγω κατολισθήσεων που γίνεται από το βουνό και υπάρχει και ένα σημείο,  το τρένο διέρχεται από δύο γέφυρες. Η Hellenic ζητά ένα χαρτί για την πιστοποίηση των γεφυρών αυτών».

Τρεις εργαζόμενοι για το δίκτυο της Πάτρας

Στον Προαστιακό της Πάτρας, τρεις εργαζόμενοι αντί για 15 δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατήσουν σε καλή κατάσταση μία γραμμή 30 χιλιομέτρων

«Σε μια γραμμή που έχει χίλια μύρια προβλήματα γιατί είναι παλιά. Χρειάζεται αντικατάσταση ξύλινων στρωτήρων, τα κλειδιά που αλλάζουν, που αλλάζουμε γραμμή για να μπει το τρένο σε παρακαμπτήριο γραμμή, θέλουν επισκευές και αντικατάσταση. Έφτασε το τέλος της ζωής τους», είπε ο Σταύρος Πήλιος, γραμματέας Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου.

Όσο για τις αφύλαχτες διαβάσεις μέσα στην Πάτρα που όποτε θέλουν λειτουργούν.

«Έχουμε δύο ηλεκτρολόγους που παλεύουν να τα επισκευάσουν, δεν έχουν ανταλλακτικά οι άνθρωποι περιμένουν να τους φέρουν. Υποσχέθηκαν ότι μέχρι τέλος του μήνα θα τα έχουν», ανέφερε ο Σταύρος Πήλιος.

Μέχρι το τέλος του μήνα όμως, οι μπάρες πότε θα ανεβαίνουν, πότε θα κατεβαίνουν και οι πολίτες θα παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους, μέχρι να έρθουν τα ανταλλακτικά.


Πηγή