Η Τουρκία έχει καταθέσει δύο αιτήματα, για ένα μικρό πακέτο και ένα μεγάλο πακέτο. Το πακέτο που «αφορά» την Ελλάδα είναι το μεγάλο που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο Viper, όπως αντίστοιχα με την Ελλάδα, αλλά και την αγορά νέων μαχητικών.

Το μικρό πακέτο περιέχει κυρίως εξαρτήματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και άρα με την ασφάλεια των πτήσεων. Η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, φαίνεται ότι έχει δώσει το πράσινο φως γι΄ αυτό ακριβώς το μικρό πακέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κογκρέσο, οι Γερουσιαστές κάνουν κίνηση «καλής» θέλησης στην Τουρκίας δίνοντάς της παροχές ήσσονος σημασίας για να δουν εάν η Τουρκία θα ανταποδώσει. Ο κ. Μενέντεζ μάλιστα ανέφερε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θέμα του μεγάλου πακέτου, εάν η Τουρκία δεν σταματήσει να έχει αυτή την επιθετική ρητορική απέναντι στις ΗΠΑ.

Τζο Μπάιντεν: Ανακοινώνει την προσεχή εβδομάδα την υποψηφιότητά του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024.

Σε περίπτωση μάλιστα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχωρήσει στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας την ερχόμενη Τρίτη (25.04.2023), θα συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2020 (25 Απριλίου 2019).

Ο Τζο Μπάιντεν λέει εδώ και καιρό ότι έχει πρόθεση να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία – την προηγούμενη εβδομάδα είπε χαρακτηριστικά ότι θα ξεκινούσε εκστρατεία «σχετικά σύντομα» – αλλά η καθυστέρηση της επίσημης ανακοίνωσης εγείρει αμφιβολίες μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων σχετικά με το κατά πόσον ο 80χρονος πρόεδρος θα ήταν σε θέση να φέρει σε πέρας μια δεύτερη τετραετή θητεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν καθόρισε την ατζέντα των θεμάτων που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προεκλογική του καμπάνια, εξασφάλισε το πράσινο φως από τον προσωπικό του γιατρό ότι η κατάσταση της υγείας του τού επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, ζήτησε από τους Δημοκρατικούς να αναδιοργανώσουν τις κομματικές εκδηλώσεις προκειμένου να διευκολύνουν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.


Πηγή