Επικίνδυνη κλιμάκωση

Η πρωτεύουσα του Σουδάν έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης. Κτίρια κατεστραμμένα ολοσχερώς, θραύσματα βλημάτων και συντρίμμια στη μέση του δρόμου. Ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνιά του Χαρτούμ.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν επί 8 ημέρες χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα κλεισμένοι στα σπίτια τους. Οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό, την ώρα που γίνονται διαρκώς συνομιλίες για την εκκένωση των πολιτών ξένων χωρών.

Εκκένωσαν την πρεσβεία του οι ΗΠΑ

Εχθές το βράδυ, Αμερικανοί κομάντος με θωρακισμένα οχήματα κατάφεραν να πάρουν από την εμπόλεμη ζώνη τους διπλωμάτες και τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Περισσότερους από 1.200 άνδρες των ειδικών τους δυνάμεων επιστράτευσαν για να εκκενώσουν την πρεσβεία τους και οι Βρετανοί.

«Ως απάντηση στην κλιμακούμενη βία στο Χαρτούμ και λόγω συγκεκριμένων απειλών προς διπλωμάτες στην περιοχή πήραμε την απόφαση να κλείσουμε προσωρινά την βρετανική πρεσβεία και να εκκενώσουμε τους Βρετανούς διπλωμάτες», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέιμς Κλέβερλι.

Επίθεση στη γαλλική αποστολή διάσωσης

Με τις μάχες να είναι διαρκείς και την κατάσταση εκτός ελέγχου, οι αποστολές διάσωσης στο Χαρτούμ είναι εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες.

Η γαλλική αποστολή κατά την εκκένωση της πρεσβείας της, δέχθηκε σφοδρά πυρά με αποτέλεσμα ένας Γάλλος στρατιώτης να τραυματιστεί.

Διασώθηκαν οι πρώτοι Έλληνες

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις και διμερείς επαφές για την εκκένωση των Ελλήνων πολιτών.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, για το θέμα.

Το απόγευμα της Κυριακής, απογειώθηκαν τα δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας με προορισμό την Αίγυπτο, για τη διάσωση Ελλήνων.

Αργά το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι αποχώρησε η πρώτη ομάδα Ελλήνων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, από το εμπόλεμο Σουδάν.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρεται ο απεγκλωβισμός έγινε με τη βοήθεια της Γαλλίας. Οι 8 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί, όπου εκεί τους υποδέχτηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με τις μάχες ανάμεσα στον Εθνικό Στρατό και τους παραστρατιωτικούς να εντείνονται, ο Καναδάς και η Γερμανία ανακοίνωσαν πως οι επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών τους δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δε δίνει απτές εγγυήσεις ασφαλείας.


Πηγή