Τι είναι & πώς γίνεται το «phishing»
Η νέα ηλεκτρονική απάτη τρομάζει. Απατεώνες έχουν ρημάξει λογαριασμούς ανυποψίαστων πολίτων αποσπώντας τους, διαδικτυακά, μεγάλα χρηματικά ποσά.
«Άνοιξα το link, μπήκα και είδα ότι είχε ένα κουτί παρόμοιο με τα μεγέθη της κάρτας που περιμένω να μου έρθει, έβαλα τους κωδικούς της κάρτας μου, σαν ψάρι που πιάστηκα», λέει ο Χρήστος Κόγιας, θύμα απάτης.
Ο γνωστός Youtuber έχασε 4.000 ευρώ.
«Είχα ανοιχτό το e-banking στο κινητό μου και εκείνη την ώρα είδα ότι έγιναν δύο αγορές από την κάρτα μου, η μία αξίας 3.400 ευρώ και η άλλη 500κατι ευρώ, οι οποίες πήγαν σε ένα λογαριασμό στο Dubai».
H συχνότερη μέθοδος εξαπάτησης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι είναι το λεγόμενο «phishing». Στόχος είναι η εξαπάτηση του παραλήπτη, ώστε να γνωστοποιήσει προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες.
Αυτού του είδους τα μηνύματα μοιάζουν πολύ με όσα στέλνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους και έχουν το ύφος πραγματικών email.
Σε πολλές περιπτώσεις, το υποψήφιο θύμα λαμβάνει email από δήθεν λογαριασμό τράπεζας.
«Αγαπητέ πελάτη, έχουμε τοποθετήσει προσωρινά ένα κλείδωμα στην κάρτα σας. Οι πληρωμές και οι αναλήψεις σε μετρητά μέσω διαδικτύου δεν μπορούν να γίνουν έως ότου επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Επιβεβαιώστε τις πληροφορίες σας εντός των επόμενων 48 ωρών».
Σε περίπτωση που το θύμα πατήσει το link, μεταφέρεται σε ιστότοπο που του ζητάτε να καταχωρήσει προσωπικά δεδομένα, όπως το username και τον κωδικό πρόσβασης. Έτσι, οι επιτήδειοι έχουν πλήρη έλεγχο του λογαριασμού.
Οι επιτήδειοι είναι πλέον ιδιαίτερα εφευρετικοί και θύματα πέφτουν ακόμα και άτομα εκπαιδευμένα στη χρήση του διαδικτύου.
Πηγή