Εικόνες χάους
Η κατάσταση στο Χαρτούμ γίνεται όλο και πιο βίαιη. Οι βομβαρδισμοί και οι οδομαχίες ανάμεσα στον Εθνικό Στρατό και τις δυνάμεις των παραστρατιωτικών έχει μετατρέψει την πρωτεύουσα του Σουδάν σε ένα απέραντο πεδίο μάχης.
Τα ελάχιστα νοσοκομεία που ακόμη λειτουργούν έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία.
Οι προσπάθειες για εκκένωση πολιτών από χώρες της Δύσης είναι διαρκής. Η κατάσταση όμως στο Σουδάν είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε πως οριστικοποιείται ένα συλλογικό σχέδιο προκειμένου οι ευρωπαίοι πολίτες να καταφέρουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.
«Ήταν μία περίπλοκη επιχείρηση, υπήρξε όμως μία επιτυχημένη επιχείρηση. Πρώτα το προσωπικό της ευρωπαϊκής Ένωσης, 21 άνθρωποι, είναι ήδη στην Ευρώπη και πολλοί ακόμη ευωρπαίοι πολίτες και πολίτες άλλων χωρών είναι ήδη εκτός του Σουδάν. Δεν μπορώ να σας δώσω απόλυτο αριθμό, αλλά σίγουρα πρόκειται για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους», σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Φεύγουν μέσω Τζιμπουτί
Μέσω Τζιμπουτί επιχειρούν να βγάλουν από τη χώρα τους πολίτες τους οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας αλλά και του Καναδά.
Οι συγκρούσεις είναι τόσο σφοδρές και η κατάσταση τόσο επικίνδυνη που ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν πως σήμερα έχουν καταφέρει να απομακρύνουν από τον κίνδυνο μόνο το πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας τους.
Ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σημείωσε πως δεν έχουν ακριβή αριθμό των Αμερικανών πολιτών που είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή. Για τους Σουδανούς πολίτες, η φυγή δεν είναι εφικτή.
«Η αλήθεια είναι πως προς το παρόν είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια εντός και γύρω από το Χαρτούμ. Υπάρχουν πολλές εκκλήσεις από ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι και ζητούν να φύγουν», λέει ο εκπρόσωπος της Ερυθράς ημισελήνου Σουδάν, Φαρίντ Αϊβάρ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 430 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε δέκα ημέρες μαχών, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.
Πηγή