Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισβάλλουν σε έκθεση ζωγραφικής στην Καλαμαριά και απαιτούν από τον καλλιτέχνη, Σεργκέι Αντρέεφσκι, να κατεβάσει τα έργα του.

Τις εικόνες ντροπής, που θύμισαν παλαιότερες επιθέσεις Χρυσαυγιτών κατά αλλοδαπών, ανήρτησαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο.

«Δεν έχετε δικαίωμα να βρίσκεστε εδώ σε έναν δημόσιο ελληνικό χώρο. Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Έχουμε συγγενείς και προγόνους που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και τολμάς να έρχεσαι εδώ όταν πανηγυρίζεις για τις σφαγές Ελλήνων στα προφίλ σου», φώναζαν οι Χρυσαυγίτες.

«Είσαι υποχρεωμένος εάν θέλεις να βρίσκεσαι εδώ να έχεις πει μια δημόσια συγγνώμη. Δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ; Αυτό είναι από το δικό σου προφίλ. Μπορείς να είσαι είτε Σλάβος είτε Έλληνας. Δεν υπάρχουν υποτιθέμενοι μη Έλληνες ‘Μακεδόνες’. Αυτό τελείωσε».

«Αν κάνω έναν παραλληλισμό η εποχή μας είναι ίδια με την εποχή της Βαϊμάρης όταν το τέρας του ναζισμού είχε σηκώσει το κεφάλι του και εμείς ως λογοτέχνες καταδικάζουμε κατάφορα αυτό το γεγονός», αναφέρουν μάρτυρες.

Στη συνέχεια, οι Χρυσαυγίτες τοποθέτησαν κόκκινες κορδέλες στην είσοδο της έκθεσης σφραγίζοντας τον χώρο, ενώ ανήρτησαν και φυλλάδια με φασιστικό περιεχόμενο.

«Το θεωρώ σαφώς απαράδεκτο. Είναι παραβίαση δικαιωμάτων έκφρασης και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε κάτι που θέλει να παρουσιάσει ένας καλλιτέχνης είτε είναι ένα προσωπικό του επίτευγμα είτε είναι μια συλλογική εργασία», δήλωσε μάρτυρας.

Τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής διέλυσε έκθεση καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία

Η έφοδος των Χρυσαυγιτών στην έκθεση του καλλιτέχνη, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

«Έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών η πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππίδου, στην οποία θα εκφραστούν οι προσδοκίες για τη λήψη όλων των μέτρων, από την γειτονική χώρα, σχετικά με τον εντοπισμό και δίωξη των δραστών».

Ανάμεσα στους οργανωτές της έκθεσης ήταν και ο δήμος Καλαμαριάς που καταδίκασε την επίθεση.

«Παραχωρήθηκε σε έναν καλλιτέχνη ο οποίος είχε κληθεί από τη χώρα μας και το 2002 και το 2004, έναν αναγνωρισμένο καλλιτέχνη διάφοροι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν και τώρα με την εμφάνιση αυτών των 10 ατόμων χθες το βράδυ είναι μια εκμετάλλευση που προσπαθούν κάποιοι να κάνουν στην οποία καλό είναι εμείς να μη ρίχνουμε νερό στο μύλο τους».

«Δεν υπάρχει καμία ανοχή στα τάγματα εφόδου, στην ανομία και στον εκφοβισμό των πολιτών», είπε ο Άκης Σκέρτσος.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σμυρνή, παραγγέλθηκε η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.


Πηγή