Το LIVE NEWS εντόπισε τη νεαρή φίλη της Ελληνίδας στο εξωτερικό, η οποία μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή.

«Γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία κι έτσι γίναμε φίλες. Αρχίσαμε να μιλάμε μεταξύ μας και μετά άρχισε να με ρωτάει πράγματα για την θρησκεία μου, γιατί της είπα ότι εγώ και η μαμά μου έχουμε ασπαστεί το Ισλάμ. Κι άρχισε να μου κάνει ερωτήσεις για το πώς εγώ και η μαμά μου ασπαστήκαμε το Ισλάμ», είπε αρχικά η 20χρονη και συνέχισε, αναφέροντας το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε η Ελληνίδα φίλη της για το Ισλάμ.

«Μου είπε ότι ήδη διάβαζε το Κοράνι και ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερα γιατί οι γυναίκες πρέπει να φορούν μαντήλα, σχετικά με κάποιους κανόνες όπως γιατί δεν επιτρέπεται να πίνουμε αλκοόλ, πράγματα σαν αυτά. Άρχισε να μελετά μόνη της πώς να προσεύχεται. Οπότε υποθέτω ότι άρχισε να διαβάζει πολύ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Έγιναν μουσουλμάνες στην πορεία

Οι δύο γυναίκες μοιάζουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά και πορεία ως προς τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Χριστιανοί στην αρχή της ζωής τους, η μια καθολική και η άλλη ορθόδοξη, που τελικά, αποφάσισαν να ασπαστούν και οι δύο το Ισλάμ.

«H μαμά μου άλλαξε πρώτη θρησκεία, ασπάστηκε το Ισλάμ. Ήμασταν καθολικοί αρχικά, επειδή οι Ιταλοί είναι καθολικοί προφανώς. Έτσι άρχισε να μελετά άλλες θρησκείες. Και άρχισε να μελετά πιο βαθιά και αποφάσισε να ασπαστεί τον Ισλαμισμό».

Και αυτή όπως και η φίλη της, μιλά για τη δυσκολία η οικογένειά τους να κατανοήσει και να αποδεχτεί την απόφασή τους. Στην περίπτωση της 23χρονης Ελληνίδας ήταν η βάναυση αντίδραση του ίδιου της του πατέρα. Για την 20χρονη Ιταλίδα, οι παππούδες ήταν εκείνοι που αντέδρασαν.

«Οι παππούδες μου για παράδειγμα είναι βαθιά χριστιανοί, την Κυριακή πηγαίνουν στην εκκλησία, διαβάζουν την Βίβλο κάθε βράδυ. Οι γιαγιάδες μου, οι παππούδες μου (αντιδρούσαν). Η μητέρα μου είχε πολλά θέματα μαζί τους γιατί προφανώς δεν αποδέχονταν ότι άλλαξε θρησκεία. Και βασικά δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό».

Και οι δύο γυναίκες που πλέον εργάζονται στο πανεπιστήμιο που σπούδασαν, ζουν σε ένα περιβάλλον όπου η μαντήλα δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά κομμάτι της καθημερινότητας.

«Ακούμε μαντήλα και πιστεύουμε ότι κάτι κακό θα συμβεί»

H Χριστίνα Μπογιατζή, παιδοψυχολόγος και λογοπαθολόγος, μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για πώς εξηγείται επιστημονικά η αλλαγή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

«Οι άνθρωποι είμαστε πνευματικά όντα. Ακούμε μαντήλα και πιστεύουμε ότι κάτι κακό θα συμβεί. Η μαντήλα για την συγκεκριμένη κοπέλα μπορεί να είναι μέρος της δικής της απελευθέρωσης. Είναι προσωπική επιλογή του καθένα να φορέσει ή όχι μαντήλα. Μέσα από αυτό μπορεί η γυναίκα να σκέφτεσαι πως έχει μία εσωτερικότητα με το θεό, αυτό σε μας μπορεί να είναι μία απορία αλλά για αυτήν είναι φυσιολογικό. Για εκείνη είναι σύμβολο εξωτερικής θρησκευτικότητας και δεν τη φοράει για να κρύψει κάτι».


Πηγή