Τσάπαλος: «Ο κ. Τσίπρας τάζει τα πάντα γιατί ξέρει ότι θα χάσει»

Ο κ. Τσάπαλος μίλησε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες, και το οποίο σύμφωνα με τη ΝΔ, θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο.

«Ο κ. Τσίπρας εχθές έταξε τα πάντα στους πάντες, ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά εάν τα βάλει κανείς κάτω και το υπολογίσει, κοστίζει πάνω από 80 δις ευρώ σε βάθος 4ετίας. Είναι ενδεικτικό ότι για τις δαπάνες των υπουργείων κάθε χρόνο θα αυξηθούν κατά 9 δις εύρω. Δηλαδή τα 40 δις, τα μισά περίπου από αυτά που έχει πει ότι θα τα βρει και ότι θα πάνε στον κόσμο, θα πάνε στα υπουργεία. Η 13η σύνταξη που προτείνει κοστίζει περίπου 1,5 δις τον χρόνο.  Η μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, άλλα δύο δις ευρώ τον χρόνο. Όλα αυτά τα χρήματα ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει, τα τάζει. Δεν μας έχει πει ούτε μία λέξη για το που θα βρει αυτά τα χρήματα, πως θα τα αντλήσει από τον πολίτη, τον φορολογούμενο, γιατί όλα αυτά αν τα συνυπολογίσουμε κοστίζει ένα μισό ΑΕΠ. Όλα αυτά που θα «γεννήσει» ο κ. Τσίπρας μέσα σε 4 χρόνια, μισό ΑΕΠ επιπλέον, προκειμένου να τα δώσει στον κόσμο», ανέφερε αρχικά.

«Ο κ. Τσίπρας μας κατηγορεί για τα επιδόματα, για την δημοσιονομική διαχείριση αλλά την ίδια ώρα μας κατηγορεί ότι έχουμε ξεχάσει τον κόσμο και δεν τον στηρίζουμε. Εμείς στηρίζουμε τον κόσμο εφόσον βρούμε τα χρήματα και δεν διακινδυνεύσουμε την δημοσιονομική πορεία της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Θα μπορούσαμε και εμείς να τα τάξουμε όλα αυτά, και να βγούμε με αυτοδυναμία από την 1η Κυριακή. Ο κ. Τσίπρας τοι κάνει γιατί ξέρει ότι θα χάσει στις εκλογές και προσπαθεί να κερδίσει ό,τι μπορεί από τους ψηφοφόρους την τελευταία στιγμή. Εμείς δεν το κάνουμε γιατί είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Πρώτα βρίσκουμε τα χτήματα και μετά δίνουμε στους πολίτες, όπως κάναμε πάντα. και με τα επιδόματα που δώσαμε, τα οποία στήριξαν πάρα πολλούς πολίτες, και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, και η αύξηση των συντάξεων που δώσαμε μετά από 15χρόνια σε περίπου 1,7 εκ. συνταξιούχους, και με την αύξηση των επιδομάτων και με το market pass. Εάν δεν βρούμε τα χτήματα μαθηματικά οδηγούμαστε σε ένα  4ο μνημόνιο. Διαφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο θα βρει τα χρήματα», συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

Μπγιάλας: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 5,5 δις ευρώ»

Ο κ. Μπγιάλας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχει αρχίσει να ξεφεύγει αυτό από τα όρια της σοβαρότητας. Στην αρχή μας έλεγαν πού θα βρούμε αυτά τα 25 δις, μετά από λίγο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης είπε 45 δις, και προχθές είπε 83 δις και χθες είπε 70 δις. Σήμερα ο κ. Τσάπαλος λέει πάνω από 80 δις. Τελικά αυτοί οι «άριστοι» εκτιμητές του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν να καταλάβουν; Είναι 5,5 δις τον χρόνο, περίπου τα μισά από τις αδιαφανείς, απευθείας αναθέσεις που δώσανε στους κολλητούς τους. δεν μιλάμε για τα τεράστια δωράκια στους ημέτερους, στις επιχειρήσεις των κολλητών και στις business», τόνισε.

«Στόχος είναι να καταργηθούν οι πανελλαδικές», συμπλήρωσε

Σαουλίδης: «Το ΠΑΣΟΚ έχει κοστολογήσει το δικό του πρόγραμμα – Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί χωρίς να δίνει λύσεις»

Ο κ. Σαουλίδης τοποθετήθηκε επίσης, επί του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με ό,τι δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν αποτελεί υπεύθυνη και ρεαλιστική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ, στην αύξηση που έγινε από την 1η Απρίλιου, είχε μία ξεκάθαρη θέση. Να είναι η τελευταία αύξηση κατώτατου μισθού η οποία να δίνεται με κυβερνητική απόφαση. Οι μισθοί θα πρέπει να καθορίζονται μέσα από τις διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Άρα θα πρέπει να επανέλθει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει κοστολογήσει το δικό του πρόγραμμα. Δίπλα από κάθε πρόταση που καταθέτει αναφέρει και την πηγή προέλευσης των εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων»,

»Αυτά που προτείνει ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσουν βάση για μία μετεκλογική συνεργασία, από τη στιγμή που θα λύσουμε και τα προβλήματα αξιοπιστίας. Η προηγουμένη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά, μπορούμε να διερευνήσουμε τις διαθέσεις τους από τις πράξεις τους. Θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Αύξηση δεν υφίσταται από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Η ΝΔ επαίρεται ότι στην 4ετία αύξησε τους μισθούς κατά 20%. Ωστόσο όμως, τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα, που κατατάσσουν την χώρα στην προτελευταία θέση στην αγοραστική δύναμη», υπογράμμισε ο κ. Σαουλίδης.

Για την παιδεία και τα όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαουλίδης σχολίασε πως, «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μόνο καταργήσεις χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Αντιπαράθεση για το κόμμα Κασιδιάρη

Μεταξύ άλλων οι τρεις υποψήφιοι μίλησαν και για το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως, «Προχθές πάρθηκε μία ιστορική απόφαση από τον Άρειο Πάγο και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών από όλη τη διαδικασία. Δια της αποχής του και δια της άρνησής του να συμμετάσχει στην ψηφοφορία στη Ολομέλεια της Βουλής, δεν τίμησε τον ρόλο που έχει ως κόμμα της Αριστεράς, των αγώνων, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και όλων όσων ευαγγελίζεται το συγκεκριμένο κόμμα. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχουν πρωτίστως ένα ζήτημα εσωτερικό από τη στάση του σε σχέση με το κόμμα Κασιδιάρη.  Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει το μάτι στους δυνητικούς ψηφοφόρους του Κασιδιάρη, προσπαθεί να το παίξει δίπορτο προκειμένου να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη»,

»Μας ενδιαφέρει η ψήφος κάθε δημοκρατικού πολίτη, που μπορεί να μας ακούσει, να προσπαθήσουμε να τον πείσουμε και να επιστρέψει σε εμάς. Και σε αυτό το κόμμα υπήρχαν ψηφοφόροι από τη ΝΔ, ή τον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν αντισυστημικά. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες στα σωφρονιστικά ιδρύματα που πρέπει να τηρούνται. Έχουμε ξεκινήσει έρευνα για να δούμε ποιός φταίει για τον προεκλογικό αγώνα του Κασιδιάρη από τη φυλακή».

«Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή;», διερωτήθη ο κ. Μπγιάλας.

«Ο νόμος της ΝΔ δεν έλυσε το ζήτημα της μη συμμετοχής του Κασιδιάρη στη Βουλή. Αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το λάθος της και να φέρει μία τροπολογία. Το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι εξαρχής έπρεπε να έρθει αυτή η απόφαση από την Ολομέλεια. Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΝΔ δεν περιελάμβανε ως όρο την μη συμμετοχή του κόμματος του ΕΑΝ του κ. Κανελλόπουλου, του συνομιλητή του κ. Κασιδιάρη. Είναι «πολύ» να βγαίνουν οι κύριοι της ΝΔ, και να ισχυρίζονται ότι είναι αυτοί που νοιάζονται για την λειτουργία των θεσμών», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σαουλίδης.


Πηγή