Συρίγος: «Όταν διαβάζω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ νιώθω ότι ακουω τον Άγιο Βασίλη – Είναι ουτοπικό»

Ο κ. Συρίγος μίλησε για την πολιτική ατζέντα και για τα «τοπικά νομίσματα».

«Όταν το πρωτοδιάβασα ως είδηση, πίστευα ότι θα είναι ένα παλαιό κείμενο που θα μιλάει για χρήση παλιών νομισμάτων, εναλλακτικών νομισμάτων. Με έκπληξη ανακάλυψα ότι αυτό το κείμενο κυκλοφόρησε στις12 Μαρτίου, και επιπλέον, όταν η δικαιολογία που δόθηκε ήταν χειρότερη από το ίδιο το κείμενο. Είναι λέει κάποιες «θεωρητικές σκέψεις» που κάνουν γι΄αυτό το θέμα. Στους φοιτητές μου δεν λέω ότι η θεωρία παιγνίων για παράδειγμα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Μπορούμε κάνουμε πολλά πράγματα, πολλές θεωρίες. Εδώ βλέπουμε κάτι που δεν αφορά μόνο στον κ. Βαρουφάκη, αλλά και σε ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έλκεται από κάτι τέτοιες ιδέες, και αυτό μου δημιουργεί ανησυχία για τις απόψεις αυτών των ανθρώπων, πολλώ δε μάλλον όταν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει διατελέσει και υπουργός οικονομικών, δηλαδή τον κ. Τσακαλώτο», ανέφερε αρχικά.

«Διάβαζα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τι είναι να δοθεί και είχα την αίσθηση ότι άκουγα τον Άγιο Βασίλη. Δηλαδή μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση ΕΦΚ, αύξηση των μισθών κατά 10% και λαμβάνοντας υπόψιν και την τιμαριθμική προσαρμογή, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, επιστροφή αναδρομικών σε 3 δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η προσωπική διαφορά. Όλα αυτά τα πράγματα άρχισα να εχω την εντύπωση ότι ακούω τον ΄γι Βασίλη να έρχεται, και να ξαναγυρίζουμε στο 2015. Είναι ουτοπικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα εφαρμοστεί ίσως να πρέπει να πάμε σε αυτά τα τοπικά νομίσματα που προτείνει ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα των 53 μαζί. Δεν είναι ένα θεωρητικό κείμενο, σε ένα επιστημονικό κείμενο δεν βάζεις θεωρίες μέσα. Τις θεωρίες τις βάζεις αν θες να τις εφαρμόσεις στην πράξη», συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Φαραντούρης: «Είναι άδικη η συνταύτιση του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Βαρουφάκη»

Ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 2015, η χώρα όταν με άδεια ταμεία, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία σε ευρώ και επέστρεψε τα ταμεία γεμάτα σε ευρώ. Το ευρώ ήταν και παραμένει το νόμισμά μας. τα χρήματα που μοιράστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια με αδιαφανή τρόπο αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά πολλά δις ευρώ και μάλιστα με δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους. Η 13η σύνταξη ή η μείωση του ΕΦΚ είναι πράγματα απολύτως αναγκαία και δεν θα συμβούν μόνο στην Ελλάδα. Το να φορολογήσεις τα υπερκέρδη κάποιων εταιρειών που μέσα στην κρίση καρπώθηκαν πολλά δις ευρώ σε αναντιστοιχία με άλλους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να θερμάνουν το διαμέρισμά τους, είναι στοιχειώδης υποχρέωση μίας πολιτείας. Συνέβη σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Μειώνοντας λοιπόν τους φόρους και αυξάνοντας και φορολογώντας, όπως συνηθίζεται τα υπερκέρδη εταιρειών έχεις ισόποσα τα χρήματα που σου χρειάζονται. Τα δημοσιονομικά είναι θέμα προτεραιοτήτων, εμείς έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την στήριξη των πιο ευάλωτων»

Ήταν λάθος η δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου;

Σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, διάφορα κείμενα έρχονται, ανεβαίνουν κατεβαίνουν. Ζούμε στην εποχή του πληθωρισμού, της πληροφορίας. Υπάρχει ένας πληθωρισμός πληροφορίας. Θα ήθελα να εστιάσω στα προγράμματα των κομμάτων. Ο κ. Τσακαλώτος είναι ένας εξαιρετικός ακαδημαϊκός, και είναι και ένας άνθρωπος που όχι μόνο έβαλε τη σφραγίδα του σε αυτό που ονομάζουμε «γεμάτα ταμεία της χώρας» το 2019. Τα γεμάτα ταμεία έχουν ονοματεπώνυμο. Αδικεί τον κ. Τσακαλώτο η συνταύτιση με τον κ. Βαρουφάκη. Γιατί ο κ. Βαρουφάκης τράβηξε τον δρόμο του και ο κ. Τσακαλώτος έβαλε πλάτη σε μια ανώμαλη και δύσκολη περίοδο για την χώρα».

Αναστασίου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέπαθε “Βαρουφάκης”»

Η κ. Αναστασίου από την πλευρά της στην αναφορά σε τοπικά νομίσματα, σε επιστημονικό κείμενο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που έπαθε ξανά «Βαρουφάκης» και ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα μας παραπάνω δισεκατομμύρια με το τρίτο μνημόνιο. Οπότε τα περί άδειων ταμείων κι θεωρίες δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο μοναδικός λόγος που είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης είναι ο «μπαμπούλας» του Αλέξη Τσίπρα που περιφέρεται με όλες αυτές τις απόψεις που ακούγονται από κορυφαία στελέχη όπως είναι ο κ. Τσακαλώτος. Και μία κουβέντα περί αλλαγής. Η μοναδική αλλαγή που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν οι κλειστές τράπεζες ότι είδε η Ελλάδα για πρώτη φορά και ότι παραλίγο να χρεωκοπήσουμε και βγούμε απ΄ την ευρωζώνη. Για το ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή είναι ένα ισχυρό ΕΣΥ το οποίο εμείς ιδρύσαμε είναι τα μεγάλα έργα στους οδικούς άξονες και το μετρό, τα παιδιά των αγροτών και των κτηνοτρόφων με ισχυρό πανεπιστήμιο να γίνουν επιστήμονες, είναι η εθνική συμφιλίωση. Υπάρχει τελικά πανεπιστημιακή αστυνομία; Το ΠΑΣΟΚ θέλει σεκιούριτι, όχι από την πολιτεία απ΄ τα ιδρύματα», τόνισε η κ. Αναστασίου.

Ο κ. Συρίγος απάντησε: υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, έχουν προσληφθεί 400 άτομα. Εκατό είναι στη Θεσσαλονίκη, οι 300 στην Αθήνα. Οι μισοί εξ αυτών απασχολούνται καθημερινά σε δύο περιπολίες στην Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, οι υπόλοιποι είναι στη Θεσσαλονίκη. Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα υπάρχει εφαρμογή στο κινητό που ο καθένας θα μπορεί να ταυτοποιείται με τον ΑΜΚΑ του και μέσω αυτής της ταυτοποίησης να ενεργοποιεί την εφαρμογή και να ενημερώνει την πανεπιστημιακή αστυνομία ότι βρίσκεται στο τάδε σημείο και χρειάζεται βοήθεια. Μπορεί να μην κινδυνεύει μπορεί να αισθάνεται ανήσυχος, τον βράδυ, τον χειμώνα».

«Όταν απειλείται η αυτοδυναμία της ΝΔ, σκαρφίζεται ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Είτε με την ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν 3 «όχι», «όχι» σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα και όχι στον κ. Βαρουφάκη. Είναι συνοπτικά 12 θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα είμαστε με όποιον δεχθεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνουν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και όχι ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας. Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει ο καθένας ας αναλάβει και την ευθύνη για το ένα η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη ή όχι. Πιστεύει κανείς τον κ. Τσίπρα σε αυτά που λέει; Λέμε «όχι» στο πολιτικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα», σχολίασε η κ. Αναστασίου.


Πηγή