Με νέο “κατηγορώ” Πούτιν εναντίον της Δύσης, ότι επιχειρεί να καταστρέψει τη Ρωσία, συνοδεύθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της συντριβής των ναζί από τον Κόκκινο Στρατό.

Μιλώντας στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος συνέκρινε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι οι δυτικοί υποστηρίζουν ναζιστικά στοιχεία.

«Αυτή η κοροϊδία απέναντι στη θυσία και τα θύματα της νικηφόρας γενιάς αποτελεί επίσης έγκλημα. Είναι ο απροκάλυπτος ρεβανσισμός όσων κυνικά και χωρίς να κρυφτούν σχεδίαζαν μια νέα εκστρατεία εναντίον της Ρωσίας, όσοι μάζεψαν για το στόχο αυτό πονηρά ναζιστικά αποβράσματα από ολόκληρο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Ο στόχος τους, που δεν είναι καινούργιος, είναι η διάλυση και η καταστροφή της χώρας μας, να σβήσουν το αποτελέσματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Να διαλύσουν οριστικά το σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας και του διεθνούς δικαίου.  Για τη Ρωσία, για τις γενναίες ένοπλες δυνάμεις μας, για τη νίκη. Ζήτω!».

Βαλλιστικοί πύραυλοι και ένα τανκ

Περισσότεροι από 500 Ρώσοι στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία βρίσκονταν στην Κόκκινη Πλατεία σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι αλλά μόνο ένα τανκ, σχολίασαν παρατηρητές.

Για δεύτερη φορά από τον αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και μία μόλις εβδομάδα μετά την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο ακυρώθηκε η πτήση μαχητικών αεροσκαφών, αν και φέτος ο ουρανός πάνω από τη Μόσχα ήταν πεντακάθαρος.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Πούτιν κάλεσε τους στρατηγούς που πήραν μέρος στην παρέλαση και συνομίλησε μαζί τους.

Την ίδια ώρα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει το μήνυμα “Νικήσαμε το 45, θα νικήσουμε και τώρα” να προβάλλεται πάνω στον Λευκό Οίκο, στην έδρα του ΟΗΕ και στο Ράιχσταγκ στη Γερμανία.


Πηγή