Μεταξύ άλλων, η Pega ζητά από την Ελλάδα να διαμορφώσει προληπτικό και κατασταλτικό μηχανισμό ελέγχου, να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής λογισμικού διερευνώντας τις καταγγελίες για το Σουδάν, να αποσύρει τις ρυθμίσεις που απαγορεύουν στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την παρακολούθησή τους, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και να πάρει την ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι συστάσεις της Pega στην Ελλάδα:

  • Δημιουργία προληπτικού και κατασταλτικού μηχανισμού ελέγχου
  • Κατάργηση αδειών εξαγωγής λογισμικού στο εξωτερικό και έλεγχο στις καταγγελίες για Σουδάν
  • Απόσυρση νομοθεσίας που απαγορεύει ενημέρωση πολιτών από ΑΔΑΕ για παρακολούθηση
  • Αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος

Η επιτροπή επισημαίνει πως η χρήση του λογισμικού παρακολούθησης δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης απολυταρχικής στρατηγικής αλλά εργαλείο για ad hoc χρήση με πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Με αφορμή τις υποκλοπές και την έκθεση της επιτροπής, ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την αυτοκριτική της, ενώ η Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε πως το ευρωκοινοβούλιο καταδεικνύει τον κ. Μητσοτάκη, αρχιερέα της συγκάλυψης και των παρακολουθήσεων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές από τη Λάρισα για την παρακολούθησή του και τόνισε: «Σέβονται τη δικαιοσύνη; Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε τέτοιο σκάνδαλο να παρακολουθούν εμένα, τους ίδιους του τους υπουργούς».

«Η έκθεση αναγνωρίζει την μεγάλης έκτασης παρακολούθηση και φακέλωμα που συστηματικά πραγματοποιεί η ΕΥΠ με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού. Από την έκθεση ωστόσο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην αποδεδειγμένη και παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην έκθεσή τους οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν πως η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών και ζητούν μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε με τη σειρά της η ευρωομάδα του ΚΚΕ για το πόρισμα PEGA.


Πηγή