Αστυνομικοί σπάνε το τζάμι αυτοκινήτου στο πάρκινγκ εμπορικού κέντρου στο Οχάιο για να απεγκλωβίσουν δύο κοριτσάκια.
«Είναι όλα εντάξει. Μην ανησυχείτε, παιδιά», είπε ένας αστυνομικός.
Τους αστυνομικούς κάλεσαν οι γονείς, είπαν πως είχαν ξεχάσει τα κλειδιά μέσα στο ΙΧ. Ήταν μια από τις πιο ζεστές ημέρες του Ιουλίου του 2019. Οι αδελφούλες, δυο και τριών ετών, σώθηκαν όμως πολλά άλλα παιδιά δεν έχουν την ίδια τύχη.
Τα δίδυμα αδελφάκια Λούνα και Φοίνιξ ήταν μόλις δώδεκα μηνών όταν πέθαναν μέσα στο οικογενειακό αυτοκίνητο το ίδιο καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας τους ξέχασε να τα αφήσει στον παιδικό σταθμό πριν πάει στη δουλειά του. Τα παιδιά έμειναν για πολλές ώρες στο αυτοκίνητο κάτω από τον ήλιο.
Ο πατέρας, Χουάν Ροντρίγκεζ, συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί όταν μετά το τέλος της οκτάωρης βάρδιας του, μπήκε στο αμάξι για να επιστρέψει στο σπίτι, και είδε στον καθρέπτη τα άψυχα κορμάκια των διδύμων στα καθισματάκια τους. Ξέσπασε σε λυγμούς φωνάζοντας «Σκότωσα τα παιδιά μου».
«Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου πιο απαρηγόρητο άνθρωπο από εκείνον», είπε ο δικηγόρος του πατέρα.
Ο πατέρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Η μητέρα τον συγχώρεσε, ζουν μαζί, έχουν ακόμα ένα παιδί και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ενημέρωση του κόσμου.
«Διαπίστωσα ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν πιο συχνά από όσο γνώριζα», δήλωσε η μητέρα των παιδιών.
Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού
Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1.052 μικρά παιδιά έχουν πεθάνει μέσα σε αυτοκίνητα κάτω από τον ήλιο, από το 1990. 7.300 σώθηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα και άλλα τραύματα. Δηλαδή κατά μέσα όρο 38 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο με αυτόν τον τραγικό τρόπο.
Πρόκειται για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» το οποίο οι επιστήμονες περιγράφουν ως «προσωρινή αμνησία» των γονιών που προκαλείται από το άγχος της καθημερινότητας.
«Δεν έχει όμως καμία σχέση να κάνει αυτό είτε με την αμέλεια είτε με τη συστηματική παραμέληση και μη φροντίδα ενός γονιού στο παιδί. Είναι κάτι το οποίο το συναντάμε όταν ο γονιός δεν είναι εκείνος ο οποίος έχει εντάξει στη ρουτίνα του την καθημερινή μεταφορά του βρέφους. Δεν το έχει καταγράψει σε αυτό που έχει να κάνει καθημερινά», είπε η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη.
Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να τοποθετούν κάποιο αντικείμενο ή παιχνίδι στη θέση του συνοδηγού για να τους θυμίζει ότι μεταφέρουν παιδί, και πάντοτε να ελέγχουν το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
Πηγή