Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή τον υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μερικές από τις μετρήσεις δείχνουν τον ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης να νικάει από την πρώτη κυριακή, ενώ κάποιες τον δείχνουν να παίρνει τον προεδρικό θώκο από την δεύτερη Κυριακή. Βλέποντας τα αποτελέσματα, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά, προσπαθώντας να καλλιεργήσει εθνικιστικά αισθήματα και να αποσπάσει την ψήφο των πολιτών αυτής της ιδεολογίας.

Τέλος εγκαινιάζει συνεχώς υποδομές και εξοπλισμό, θέλοντας να δείξει το έργο που έχει γίνει κατά την διάρκεια της θητείας του.

Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί να πλήξει τον Τούρκο πρόεδρο μέσω του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της έλλειψης δημοκρατίας, αλλά και των προβλημάτων που προκάλεσαν την απώλεια όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους λόγω των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Ως προς την δημοκρατία, τονίζει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στο κοινοβούλιο, ενώ ο τελικός του στόχος είναι η συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση και αλλάγη του ισχύοντος πολιτεύματος.

Θέλοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και να ανατρέψει τη αρνητική εικόνα των δημοσκοπήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 45% για εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Η απόφαση αφορά περισσότερους από 700.000 δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα αμείβονται πλέον με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό των 15.000 τουρκικών λιρών (700 ευρώ).

Ο Κιλιτσντάρογλου είναι μακράν ο επικρατέστερος υποψήφιος μεταξύ των ψηφοφόρων της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών. Ο Ερντογάν μπορεί να λάβει περίπου το 30% των ψήφων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Παρόλα αυτά, η στήριξη στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται ότι έχει και τα όρια της.

Ψηλά στις ανησυχίες των ψηφοφόρων είναι η κατάσταση της οικονομίας και οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός.

Ακόμη και πριν από την καταστροφή του Φεβρουαρίου, η Τουρκία πάλευε με την άνοδο των τιμών και μια νομισματική κρίση αφού τον περασμένο Οκτώβριο είδε τον πληθωρισμό να αγγίζει το 85%. Αυτό επηρέασε την αγοραστική δύναμη του κοινού και είναι ο λόγος για τον οποίο η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει υποχωρήσει.


Πηγή