Ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών, λέγοντας πως δεν υπάρχει αγωνία για τη δεύτερη κάλπη αλλά υπάρχει συνείδηση της ευθύνης.

«Πιστεύουμε πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι η αυτοδυναμία. Η δεύτερη εκλογή δεν θέλει αλαζονείες. Όλα τα στελέχη είναι συντεταγμένα πίσω από την γραμμή που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Η στρατηγική μας είναι να κερδίζουμε τη πίστη των πολιτών και να μην στρεφόμαστε εναντίον των κομμάτων. Πρέπει να κινητοποιηθούμε σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν ορισμένες σκόπιμες παρανοήσεις που δεν αφορούν τη ΝΔ. Τη στάση μας στα εθνικά θέματα, όπως της Χιμάρας, δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κάποιος. Η ελληνική μειονότητα δεν υποτάσσεται. Η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα και όχι λαϊκίστικο. Είναι πατριωτικό κόμμα και όχι εθνικιστικό. Όσον αφορά την πιθανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος, δεν το γνωρίζω επίσημα αλλά εάν γίνει τότε θα είναι για να επιβεβαίωση τη σχέση της ΝΔ με την παράδοση».

«Ηττήθηκε και η στρατηγική της απλής αναλογικής»

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, είπε με τη σειρά της πως η στρατηγική της απλής αναλογικής ηττήθηκε και πως δεν μπόρεσαν να περάσουν  το μήνυμά τους.

«Παρακολούθησα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ιστορική ομιλία να αναλαμβάνει την ήττα. Όλοι έχουμε ανάγκη να συζητήσουμε. Η συζήτηση θα γίνει σε βάθος μετά τις εκλογές γιατί οι κάλπες είναι άδειες τώρα. Η εισήγησή του προέδρου μας κάλυψε και το μήνυμα από τον λαό το πήραμε. Η λαϊκή εντολή ήταν συγκεκριμένη, και πήραμε το μήνυμα. Αυτό που κάναμε λάθος ήταν πως δεν περάσαμε το μήνυμά μας. Το θέμα είναι πώς το διορθώνουμε. Προφανώς ηττήθηκε και η στρατηγική της απλής αναλογικής. Είδαμε το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει όταν η Δεξιά ανέβηκε τόσα πολύ. Ο κόσμος πιθανώς να μην επιβράβευσε μία θολή εικόνα που πέρασε η αξιωματική αντιπολίτευση. Προφανώς δεν καταφέραμε τον κόσμο και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για το πρόγραμμά μας. Υπήρξαν δηλώσεις που αποπροσανόλισαν τον κόσμο».

«Για το Σύνταγμα θα κάνουμε συζήτηση για τις διατάξεις που χρειάζονται αναθεώρηση»

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, είπε πως στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να πάρουν πίσω τους ψηφοφόρους που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά σχολίασε και τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Ήταν μία απροσδόκητη νίκη της ΝΔ. Εμείς πάθαμε σοκ με το μπλε του χάρτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποδοκιμάστηκε και το ΠΑΣΟΚ κόντρα στις προβλέψεις, τα πήγε καλά. Έχουμε μία αύξηση 40% αλλά θέλουμε παραπάνω. Εμείς περιμένουμε να πάρουμε πίσω τους ψηφοφόρους που για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αλλά και τους νέους. Υπάρχουν προοπτικές», είπε αρχικά.

«Θα ακούσουμε πολλά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Είπαν πως θα πάρουμε 180 έδρες και θα σαρώσουνε τα πάντα. Δεν μπορεί εσείς να λέτε για τον κ. Κατρούγκαλο και τώρα που ο Αντιπρόεδρος σας να λέει για αλλαγή στο Σύνταγμα, δεν λέτε πως είναι κρυφή ατζέντα. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει πριν της εκλογές οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Ακόμα και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε συνεννόηση σε πολλά. Για το Σύνταγμα θα κάνουμε συζήτηση για τις διατάξεις που χρειάζονται αναθεώρηση και θα συζητήσουμε εξαρχής και με θετικές προτάσεις. Αυτό δεν είναι λευκή επιταγή. Η απάντηση του προέδρου για τη συνεργασία ήταν σαφής. Το ερώτημα έχει απαντηθεί από εμάς αλλά επιβεβαιώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Είναι σαφές πως δεν θα κάνουμε συγκυβέρνηση με Μητσοτάκη. Τώρα που θα πάει στο Άγιο Όρος ο κ. Μητσοτάκης να είστε σίγουροι πως θα βρει εταίρους», πρόσθεσε.

«Οι διαδικασίες της αλλαγής είναι συναινετική διαδικασία»

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στους στόχους της ΝΔ αλλά απάντηση και για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

«Για εμάς η στρατηγική στόχευση δεν  έχει αλλάξει και πιστεύουμε πως η χώρα θέλει αυτοδυναμία. Είδα σήμερα μία έκρηξη αλαζονείας από το ΠΑΣΟΚ και η δε αντίδρασή του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως στόχος παραμένει η εμμονή στον Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω πως θα έχουμε αυτοδυναμία. Να τελειώσουμε με το ζήτημα του Συντάγματος. Οι διαδικασίες της αλλαγής είναι συναινετική διαδικασία. Μακριά από εμάς αλαζονείες πως ό,τι θέλουμε θα το κάνουμε. Από εκεί μια πέρα έχουμε βάλει στόχο να αυξήσουμε τους μισθούς και να εστιάσουμε στα ζητήματα δικαιοσύνη».

«Επιδιώκουμε να κάνουμε προγραμματικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση θέσεων»

Η Κατερίνα Νοτοπούλου είπε στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προγραμματικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση θέσεων.

«Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά. Σήμερα η βασική αγωνία των πολιτών είναι να ζήσουν καλύτερα. Επιδιώκουμε να κάνουμε προγραμματικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση θέσεων. Είμαστε κόμμα εξουσίας και θέλουμε δημόσια υγεία και παιδεία».

«Η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα ελέγχει την διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»

Ο Μιχάλης Κατρίνης είπε πως στιγμή η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα ελέγχει την διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

«Η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα με προτάσεις για την πρώτη κατοικία, για τα εθνικά θέματα αι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα ελέγχει την διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».


Πηγή