Ο «Καβαλιέρε» έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 86 ετών. Είχε επιστρέψει «για προγραμματισμένες εξετάσεις» στο νοσοκομείο San Raffaele την περασμένη Παρασκευή μετά από μακρά νοσηλεία 45 ημερών, λόγω πνευμονίας και μιας μορφής λευχαιμίας.

Με ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον αποχαιρέτησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν πάνω από όλα νικητής, ένας άνθρωπος που δε φοβόταν να υπερασπιστεί τα πιστεύω του. Ήταν το κουράγιο του, η αποφασιστικότητά του που τον έκαναν τον πολιτικό με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Ιταλίας».

Από νωρίς το πρωί, ο αδερφός του Πάολο και τα παιδιά του, Μαρίνα, Ελεονόρα, Μπάρμπαρα και Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχαν σπεύσει στο νοσοκομείο, όπου βρισκόταν ήδη η σύντροφός του, Μάρτα Φασίνα.

Τα προβλήματα υγείας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεκίνησαν τον Μάιο του 1997, όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2016, ο Μπερλουσκόνι είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και το 2019 σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε νοσηλευτεί με πνευμονία λόγω Covid-19 και τον επόμενο χρόνο εισήχθη αρκετές φορές για επιπλοκές που προκάλεσε η ίδια ασθένεια.

Οι κατασκευαστικές, η τηλεόραση & η Μίλαν

Ξεκίνησε την καριέρα του σαν τραγουδιστής σε κλαμπ και κρουαζιερόπλοια. Η αγάπη του για το τραγούδι έμεινε αναλλοίωτη καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το 1960 μεταπήδησε στο επιχειρείν και τις κατασκευές.

Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Στα 40 του χρόνια, ο Σίλβιο είναι ήδη ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ιταλίας. Το 1974 ιδρύει την TeleMilano, έναν καλωδιακό τηλεοπτικό σταθμό.

Σταδιακά, δημιούργησε μια αυτοκρατορία στα μέσα ενημέρωσης καταφέρνοντας να ελέγχει 3 τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ιταλία, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Το 1986 ήταν η χρονιά που άρχισε να ασχολείται με τον αθλητικό τομέα, αγοράζοντας την ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν και οδηγώντας την στην κορυφή.

Υπήρξε ιδιοκτήτης της ομάδας επί 3 ολόκληρες δεκαετίες.

«Είναι λογικό να με ψηφίζει ο κόσμος της Ιταλίας. Ξέρουν το παρελθόν μου σαν επιχειρηματία, σαν κρατικό λειτουργό και σαν άνθρωπο του ποδοσφαίρου», είχε πει ο ίδιος.

Επί της προεδρίας του, η ομάδα πήρε 5 από τα 7 Champions League που κατέκτησε.

Ένας ανατρεπτικός πολιτικός

Ο «Καβαλιέρε» μπήκε στην πολιτική τη δεκαετία του ‘90 και το 1994 εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Υπήρξε 4 φορές πρωθυπουργός, έως το 2014, και 3 φορές οικοδεσπότης της Συνόδου G8.

Υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς του κόσμου που διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον Βλαδιμίρ Πούτιν, τον Τζορτζ Μπους αλλά και τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Το 2009 είχε αναγκάσει την Άγκελα Μέρκελ να τον περιμένει αρκετή ώρα, ενώ αυτός μιλούσε στο τηλέφωνο.

Βρέθηκε πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα πρώτα θέματα των τηλεοπτικών ΜΜΕ για την αγάπη του στις γυναίκες, σε βαθμό που να σκιαγραφείται ως ασυγκράτητος, τα πάρτι με ωραίες γυναίκες που τον έφεραν αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη και τις σχέσεις του με γυναίκες με πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Στην πολυτάραχη ζωή του, ο Μπερλουσκόνι παντρεύτηκε 4 φορές και έχει 5 παιδιά.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, έκανε ένα γαμήλιο πάρτι για να επισημοποιήσει την σχέση του με την κατά 53 χρόνια νεότερή του Μάρτα Φασίνα, καθώς τα παιδιά του αντιδρούσαν στον γάμο τους.


Πηγή