«Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα εκδηλωθούν και στα ηπειρωτικά και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές και στα Επτάνησα και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ισχυρές μπόρες ή και καταιγίδες», λέει ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτουγλου.

Το σκηνικό θα συνεχίσει και αυτό το Σαββατοκύριακο να θυμίζει φθινόπωρο, με έντονα φαινόμενα βροχών ή ακόμα και χαλαζοπτώσεων στα ηπειρωτικά και τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά μέχρι και 5 βαθμούς Κελσίου.

Έντονα καιρικά φαινόμενα

«Και στις καταιγίδες προσοχή από τα συχνά και δυνατά αστραπόβροντα, τώρα αν κάνει και κάποια χαλαζόπτωση στα ηπειρωτικά και αυτό είναι πιθανό, με τη θερμοκρασία να πέφτει 4 – 5 βαθμούς συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες».

Και αν η εικόνα ήταν αυτή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες, τα φαινόμενα αυτά θα παραταθούν μέχρι και την Κυριακή.

Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή για κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα μέσα στις επόμενες ώρες χωρίς να αποκλείονται οι πλημμύρες.

«Εξαιτίας τώρα του κορεσμένου από το πολύ νερό εδάφους, εκεί που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες καταιγίδες, θέλει προσοχή γιατί δεν αποκλείεται να έχουμε και μία απότομη συσσώρευση υδάτων με τα γνωστά προβλήματα».

Αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν πώς και πώς τη βελτίωση του καιρού για το πρώτο τους μπάνιο στη θάλασσα και αυτό φαίνεται πως θα έρθει από την επόμενη εβδομάδα με την άνοδο της θερμοκρασίας.

«Το καλοκαίρι επιστρέφει με βήμα ταχύ. Την επόμενη εβδομάδα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητότατη άνοδο σε ολόκληρη την Ελλάδα και θα έχουμε αρκετά 34άρια – 35άρια, τώρα να κάνει και 36 στους κάμπους και αυτό είναι πιθανό».

Με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει όλο τον πλανήτη, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το υπόλοιπο του καλοκαιριού στη χώρα μας, όσο βαίνουμε στο απόγειο της τουριστικής περιόδου.

«Κρύο δεν κάνει στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ το καλοκαίρι, τώρα εάν το εφετινό καλοκαίρι λόγω της διάταξης που έχουν πάρει κάποια συστήματα στην Ευρώπη παραμείνει ελαφρώς πιο άστατο ανά διαστήματα, αυτό δεν είναι ότι δεν έχει ξανασυμβεί».

Η κακοκαιρία για τα δεδομένα της εποχής συνεχίζεται, με την πρώτη γεύση καλοκαιριού να έρχεται από Δευτέρα.


Πηγή