Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Τα ήρεμα και καταγάλανα νερά της Μεσογείου στο πρωτοσέλιδο της Liberation, με τίτλο «Το νεκροταφείο τους».

«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια, τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη», αναρωτιέται η συντάκτρια της γαλλικής εφημερίδας.

«Οι Αρχές εδώ ακόμα και στις Βρυξέλλες, το αποκαλούν ένα από τα χειρότερα ναυάγια με μετανάστες στην ιστορία. Σίγουρα των τελευταίων ετών», αναφέρει στο δελτίο της η DEUTSCHE WELLE, ενώ το BBC αναφέρει:

«Η αληθινή έκταση αυτής τραγωδίας δεν είναι ακόμη γνωστή. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πάνω από 100 άνθρωποι διασώθηκαν, όμως επιζώντες ισχυρίζονται πως πάνω από 700 άνθρωποι βρίσκονταν επάνω στο πλοίο όταν άρχισε να βουλιάζει».

«Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι νέοι άντρες κάτω των σαράντα ετών. Υπάρχουν ανήλικοι ανάμεσα τους. Το ενδιαφέρον είναι πως ανάμεσα τους δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα. Οι επιζώντες λένε πως υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο πλοίο, οι περισσότεροι στα αμπάρια», λέει στο δελτίο του το CNN.

«Ο κόσμος ψάχνει τους αγαπημένους τους. Δεν έχουμε ιδέα τι απέγιναν οι γυναίκες και τα παιδιά που ήταν στο πλοίο», είπε η ανταποκρίτρια CNN, Ελίντα Λαμπροπούλου.

«Ήταν άνθρωποι γεμάτοι ελπίδα, που τους είπαν ότι τους περίμενε ένα καλύτερο μέλλον. Που ξόδεψαν όλα τους χρήματα. Και στο τέλος βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους», δήλωσε ο ανταποκριτής WELT, Ντάνιελ Κουπ.

Η ιταλική La Repubblica έχει τίτλο «Frontex, Αθήνα και Ρώμη πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο για τις ευθύνες του ναυαγίου» και αναφέρει χαρακτηριστικά πως όλοι έβλεπαν το πλοίο και το άφηναν να περάσει για να γίνει η ευθύνη κάποιου άλλου.

Το γαλλικό France 24 φιλοξενεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Η εφημερίδα προειδοποιεί στον τίτλο της ότι η πολιτισμένη Δύση πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της. Πόσους ακόμη θανάτους μεταναστών μπορούμε να αντέξουμε, ρωτάει η εφημερίδα».

Ο βρετανικός Guardian παραθέτει όλα τα στοιχεία γύρω από το ναυάγιο και αναφέρεται στο τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Πρώτο θέμα και στην διαδικτυακή σελίδα των New York Times. Η εφημερίδα αναλύει την μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και περιγράφει την επικινδυνότητα των διαδρομών που ακολουθούν τα πλοία με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.


Πηγή