Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις για το βαθυσκάφος που εξαφανίσθηκε στα βάθη του Ατλαντικού.

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που δείχνει έναν από τους πέντε επιβαίνοντες στο Titan, να είναι πάνω σε μια φουσκωτή βάρκα και να μεταφέρει υλικά στο βαθυσκάφος λίγο πριν την κατάδυση του.

Ο 77χρονος Γάλλος Πιερ Ανρί Ναρζολέ έχει πραγματοποιήσει συνολικά 37 καταδύσεις προς τον Τιτανικό υπηρέτησε ως δύτης σε μεγάλα βάθη, ναρκαλιευτής και κυβερνήτης υποβρυχίου.

Ποια σωστικά συμμετέχουν

Προς το παρόν πέντε ερευνητικά πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής αναζητούν το «Τιτάν», ενώ μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα διπλασιαστούν φτάνοντας τα 10. Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει επιστρατεύσει το σύστημα Fadoss που μπορεί να ανελκύσει βαριά αντικείμενα από μεγάλο βάθος.

Στην περιοχή των ερευνών έχει φτάσει και το γαλλικό L’Atalante, το οποίο μεταφέρει το μη επανδρωμένο όχημα Victor-6000 ενώ τις επόμενες ώρες θα φτάσουν άλλα τέσσερα. Το οξυγόνο τελειώνει λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Ο Γκίλεν που ήταν ο πρώτος Αμερικανός ερευνητής που κατέγραψε πλάνα από τον Τιτανικό είχε παγιδευτεί σε υποβρύχια κάψουλα το 2020 και η φωνή του έσπασε όταν θυμήθηκε πως ένιωσε αβοήθητος κάτω από το βυθό.

«Τα πρώτα λόγια που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν “ήρθε το τέλος μου”».

Στο ναυάγιο του Τιτανικού είχε καταδυθεί, το 2018, με υποβρύχια κάψουλα και ο διάσημος σκηνοθέτης της ταινίας Τιτανικός, Τζέιμς Κάμερον.

Κάθε λεπτό που περνάει είναι πολύτιμο για τις ζωές των επιβατών καθώς ο χρόνος τελειώνει.


Πηγή