Η πρώτη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών

Ξεκίνησε η μέρα με κάποια μικροπροβλήματα καθώς κάποια μέλη της εφορευτικής επιτροπής έλειπαν από τις θέσεις τους.

Στο διάστημα αυτό τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής είχαν το Ηράκλειο Κρήτης, η Ανατολική Αττική, ο Έβρος, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Φλώρινα, η Κεφαλονιά, η Ευρυτανία και η Καστοριά.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με το ποσοστό συμμετοχής της κάλπης της 21ης Μαΐου δεδομένου ότι δεν είχε δοθεί ποσοστό συμμετοχής για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η επόμενη ενημέρωση για τις εκλογές θα είναι στις 14:00.

Η αποχή στο ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού είναι στο 10% και περίπου 18.203 ψήφισαν στους καταλόγους του εξωτερικού από τις 25.610 ψηφοφόρους.

Την πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα θα την έχουμε στις 20:30 το βράδυ με το 20% των αποτελεσμάτων και το 80%  γύρω στις 21:30.

Ψήφισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι προσήλθε στην κάλπη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Το εκλογικό του δικαίωμα ασκησε και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Στο Κορδελιό στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος

Η κ. Κωνσταντοπούλου προσήλθε στο 111ο δημοτικό σχολείο Αθήνας προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στο 1ο δημοτικό σχολείο Κηφισιάς στις 10.44 το πρωί της Κυριακής προκειμένου να ψηφίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπήκε στο προαύλιο του σχολείου φανερά ευδιάθετος, χαιρέτησε τον κόσμο και κατευθύνθηκε προς την αίθουσα για να ψηφίσει.

Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη φορά ψηφίζει σε άλλο σχολείο σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Προσήλθε συνοδευόμενος από την κόρη του Δάφνη και τον γιο του, Κωνσταντίνο. Μαζί του επίσης ήταν και ο δήμαρχος Κηφισιάς,  ο κ. Θωμάκος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, προσήλθε στις 10:45 το πρωί της Κυριακής στο 1ο δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου Κρήτης, προκειμένου να ψηφίσει.

Το εκλογικό του δικαίωμα εκτέλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κυψέλη.

Στις 10.00 η ώρα προσήλθε σε εκλογικό τμήμα της Λαμίας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εκτέλεσε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη. Προσήλθε στο εκλογικό κέντρο που ανήκει στις 9.10 το πρωί της Κυριακής.

Προβλήματα ωστόσο εντοπίζονται στα εκλογικά τμήματα με ελλείψεις στα άτομα της εφορευτικής επιτροπής. Σε κάποιο τμήμα μάλιστα ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας. Σε άλλο τμήμα δεν θα ζητηθεί η παρέμβαση της αστυνομίας αλλά το ζήτημα θα διευθετήσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Στις 7 η ώρα άνοιξαν οι κάλπες 

Οι κάλπες άνοιξαν και οι πολίτες μπορούν από τις 7 η ώρα το πρωί και οι πολίτες σιγά σιγά θα προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ήδη οι πρώτοι ψηφοφόροι έχουν φτάσει στα εκλογικά κέντρα.

Το πρώτο αποτέλεσμα εκτιμάται στις 20:30 το βράδυ, αφού αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται με λίστα και δεν θα χρειαστεί καταμέτρηση σταυρών.


Πηγή