Ισχυρή εντολή με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη ΝΔ και αυτοδύναμη κυβέρνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα σε ένα περιβάλλον 8κομματικής βουλής, έδωσε η χθεσινή λαϊκή ετυμηγορία.

Στις εκλογές της 25ης του Ιούνη, η ΝΔ συγκέντρωσε 40,6% και έλαβε 158 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 17,8% και τις 47 έδρες.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ άγγιξε το 11,9% και τις 32 έδρες, ενώ το ΚΚΕ, ανέβηκε στο 7,7 και τις 20 έδρες. Οι Σπαρτιάτες έλαβαν 4,6% και 12 έδρες, η ΕΛΛΥΣΗ 4,4% με 12 έδρες, η Νίκη 3,7% και 10 έδρες και η Πλεύση ελευθερίας με 3,2% και 8 έδρες.

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ειδικός αναλυτής εκλογών και συγγραφέας μίλησε στο LIVE NEWS και σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Γνήσιο αποτέλεσμα ήταν της 21ης Μαΐου»

«Θεωρώ ότι το γνήσιο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η 21η Μαΐου και το λέω γιατί το εκλογικό σώμα ψήφισε τότε κατά συνείδηση. Σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος ψήφισε έχοντας υπόψιν το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα», είπε αρχικά ο ειδικός αναλυτής.

Εξηγώντας την διαμόρφωση των ποσοστών των εκλογών της 25ης Ιουνίου επεσήμανε ο κ. Δρυμιώτης μάλιστα ένα ιδιαίτερο στοιχείο υπολογίζοντας το αποτέλεσμα σε απόλυτους αριθμούς  «η ΝΔ έχασε χθες περισσότερους ψήφους από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Υπάρχει σαφής ερμηνεία γι’ αυτό που έγινε. Οι νεοδημοκράτες θεώρησαν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει  και πήγαν για μπάνιο. Οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ – ανέφερε μεταφορικά ο ειδικός αναλυτής – έχανε ο ομάδα τους στο ποδόσφαιρο με 5 -0 κι έφυγαν νωρίς για να μην δουν την κατάρρευση. Αυτοί που ήταν στο όριο της εισόδου της Βουλής τους ευνόησε η αποχή».

Ο πολιτικός – εκλογικός αναλυτής έκανε, ωστόσο, και μια σημαντική τοποθέτηση λέγοντας ότι αν και δεν είναι Συνταγματολόγος, «οι Σπαρτιάτες μας ξεγέλασαν γιατί όταν πήραν την έγκριση για τη συμμετοχή τους στις εκλογές δεν είχαν εμφανίσει σχέση με το κόμμα Κασιδιάρη».


Πηγή