Προάστια του Παρισιού φλέγονται. Αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες των νεαρών που βγήκαν στους δρόμους της πόλης Ναντέρ.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα και σε άλλες πόλεις.

«Κατανοούμε την επιθυμία για απαντήσεις και ευχόμαστε να δοθούν με μεγάλη διαφάνεια μόλις έχουμε όλα τα στοιχεία. Ζητάμε επίσης ηρεμία σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή της μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ολίβιε Βεράν.

Αφορμή ο θάνατος 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού. Σκηνή μάλιστα που κατεγράφη από αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού.

«Ήταν μόνο 17 ετών. Ακόμα και να έκανε κάτι ήταν μόνο 17 ετών».

Η στιγμή του πυροβολισμού

Το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα δείχνει τον αστυνομικό να σημαδεύει τον οδηγό του αυτοκινήτου.

Όταν ο οδηγός αρνείται να βγει και πατά γκάζι ο αστυνομικός πυροβολεί.

Το αυτοκίνητο συνεχίζει για λίγα μέτρα και τρακάρει σε μια κολώνα. Άλλο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας δείχνει τα σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να επαναφέρουν τον 17χρονο οδηγό.

Ο 38χρονος αστυνομικός που τέθηκε υπό κράτηση ισχυρίστηκε ότι ο νεαρός αποπειράθηκε να χτυπήσει τους αστυνομικούς.

«Βλέπουμε καθαρά στο βίντεο ότι οι αστυνομικοί είναι δίπλα και όχι μπροστά στο αυτοκίνητο οπότε δεν επιβεβαιώνεται η εκδοχή της αστυνομίας», είπε ο δικηγόρος του.

«Συγκλονισμένος» ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «συγκλονισμένος» για τον θάνατο του 17χρονου, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έκανε έκκληση για «ηρεμία» έπειτα από μια νύχτα έντασης στα προάστια του Παρισιού.

Με μήνυμά του στα social media, ο Κιλιάν Εμπαπέ, πήρε θέση για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες.

«Πονάω για τη Γαλλία μου. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Όλες μου οι σκέψεις μου είναι στα αγαπημένα πρόσωπα και την οικογένεια του Ναέλ, αυτό το μικρό αγγελούδι που έφυγε τόσο γρήγορα», έγραψε στην ανάρτησή του ο ηγέτης της Παρί Σεν Ζερμέν και νέος αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας.


Πηγή