Οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.

Και ο Μακρόν άκουγε τις μελωδίες του Έλτον Τζον, ενώ δεν παρέλειψε να βρεθεί και στα παρασκήνια και να φωτογραφηθεί με τον δημοφιλή τραγουδιστή και την σύζυγό του Μπριζίτ.

Στο προάστιο Ναντέρ τα βίαια επεισόδια ακολούθησαν της ειρηνικής διαδήλωσης της οποίας ηγήθηκε η μητέρα του αδικοχαμένου εφήβου.

Τα αρνητικά σχόλια που ακολούθησαν είναι αρκετά, ενώ οι πιο ψύχραιμοι κατηγορούν τον Μακρόν για αδιαφορία.

Καταστροφές και πλιάτσικο

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το υπό κατασκευή ολυμπιακό κολυμβητήριο. Κάποιοι άλλοι εισέβαλαν με αυτοκίνητο σε σούπερ μάρκετ.

Των σοβαρών επεισοδίων ακολούθησε πλιάτσικο. Οι διαδηλωτές κατέστρεφαν όλη την νύχτα ότι έβρισκαν μπροστά τους. Την καμπίνα ενός γερανού καθώς και δεκάδες τουριστικά λεωφορεία, ανάμεσά τους και αυτό ενός Έλληνα.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, οδηγός τουριστικού λεωφορείου περιέγραψε: «Το βράδυ, κατά τη 01:00 – 01:30 άκουσα κάποιες εκρήξεις, κάποιες φασαρίες. Βγήκα από το παράθυρό μου και είδα το λεωφορείο να καίγεται.

»Στην περιοχή είχαν στήσει οδοφράγματα οι… δεν μπορώ να τους πως διαδηλωτές. Για εμένα δεν είναι διαδηλωτές αυτοί. Είναι κάτι άλλο. Σίγουρα δεν είναι διαδηλωτές διότι το μόνο που βλέπουμε να κάνουν είναι να κάνουν βανδαλισμούς και να κλέβουν καταστήματα κλπ».

Τα επεισόδια δεν περιορίστηκαν μόνο την πόλη Ναντέρ. Βίαιες συγκρούσεις στην Λιλ, την Λυών αλλά και την Τουλούζη.

Στο Κλαμάρ στα περίχωρα του Παρισιού οπού την Τετάρτη πυρπολήθηκε ένα τραμ, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα) για τις επόμενες τέσσερις νύχτες.

Πάνω από 40.000 επιπλέον αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία. Σύμφωνα με τις Αρχές, μόνο χθες το βράδυ συνελήφθησαν περισσότερα από 660 άτομα, οι περισσότεροι είναι ηλικίας από 14 μέχρι 18 ετών.

Ο αστυνομικός που σκότωσε τον νεαρό ζήτησε συγγνώμη. Παραμένει υπό κράτηση και κατηγορείται για ανθρωποκτονία καθώς σύμφωνα με την εισαγγελία δεν νομιμοποιούνταν να χρησιμοποιήσει το όπλο του κατά τη διάρκεια ελέγχου του αυτοκινήτου.


Πηγή