Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, η οποία περιλαμβάνει επιδόματα και μέτρα όπως η μείωση φόρων και αύξηση μισθών και συντάξεων, τα οποία όμως δεν θα φανούν άμεσα στις τσέπες των πολιτών.

Ο βουλευτής ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου τόνισε στο MEGA πως τα προηγούμενα χρόνια η χώρα βίωσε δύσκολες συνθήκες και η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε παρεμβάσεις για τη στήριξη των αδύναμων στρωμάτων.

Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως τα επιδόματα αποτελούν βραχυπρόθεσμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία θα αντιμετωπιστεί κυρίως με αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500€ από 1.170€, ενώ ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950€ από 780€.

«Αυτό δεν διατάσσεται ούτε γίνεται με μαγικό κουμπί. Γίνεται μέσα από τη στέρεη ανάπτυξη, όπως έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια», σχολίασε.

Για «εξαγγελίες πολιτικής μπαλκονιού» έκανε λόγο ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

«Η ακρίβεια ήταν και παραμένει εδώ. Οι τρόποι αντιμετώπισης ήταν και παραμένουν εδώ. Οι προτάσεις έχουν γίνει, για τον ΦΠΑ, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για έλεγχο στα κέρδη των επιχειρήσεων, που ο κος Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι η επιχειρηματικότητα λόγω ανάπτυξης της ΝΔ βεβαίως βεβαίως, έχει έρθει η ώρα να ανταποδώσει κάποια χρήματα στους εργαζόμενους», σχολίασε.

Από την άλλη, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε στο MEGA πως οι πολίτες περίμεναν ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση, ενώ σχολίασε πως η κυβέρνηση δεν έκανε αναφορά στους πλειστηριασμούς και προτίμησε να απαντήσει με επιδοματική πολιτική, όπως το Market Pass και Youth Pass.

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να χτιστεί ένα κλίμα επικοινωνίας και αναγκαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ωστόσο η χώρα μας θα θέσει ξεκάθαρα τις θέσεις της.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι μιλάνε οι δύο ηγέτες», είπε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για αυτή τη συνάντηση.

«Για άλλη μία φορά θα θέσουμε τις εθνικές μας θέσεις. Η διαφορά μας είναι μία: η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Εξηγούμε διαρκώς στην Τουρκία ότι η βάση της συζήτησης είναι το Διεθνές Δίκαιο και τίποτα άλλο», συμπλήρωσε.

Το προφίλ του ιδανικού νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την κούρσα διαδοχής μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους, τόνισε ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος στη συνέχεια σκιαγράφησε το προφίλ του ιδανικού νέου προέδρου.

«Να μπορεί να ενώνει, να διευρύνει την οραματική και προγραμματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, να αυξήσει τη γείωση και τη σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, του συνδικαλισμού και άλλους μαζικούς κοινωνικούς φορείς, να έχει επικοινωνιακή δεινότητα επί της ουσίας και όχι επί της πρόζας», δήλωσε.

«Να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο»

Στο δημόσιο διάλογο άνοιξε η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προκαλώντας σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε προϋποθέσεις και ορίζοντες επί του θέματος.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θετική προσέγγιση στο θέμα, όμως με πολύ μεγάλη αυστηρότητα σε δύο επίπεδα», είπε η Ευαγγελία Λιακούλη και συνέχισε:

«Πρώτα να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο. Εμείς κάνουμε εισαγωγή του εθνικού απολυτηρίου, που θα συζητηθεί στη Βουλή. Όσο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πανεπιστήμια ταμπέλες, με μεγάλες ρεκλάμες, που θα πουλάνε εμπορικά πτυχία σε κάθε πιάτσα της Αθήνας και άλλων πόλεων, την Παιδεία δεν την ενισχύουν», σχολίασε.


Πηγή