Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές, λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει απολογισμός από τώρα αλλά η μεγάλη εικόνα είναι πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλο και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

«Το άλλο θέμα είναι εάν κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Υπάρχουν περισσότεροι πυροσβέστες και εναέρια μέσα από ποτέ. Πρέπει να εξετάσουμε εάν οι Δήμοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Πρέπει να δούμε εάν απορρόφησαν τα χρήματα σωστά, θα πρέπει να σχηματιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να κάνει τους ελέγχους. Πρέπει να υπάρχει πάντα συνεργασία και στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει πολλά βήματα για να υπάρξει σύνδεσμος με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτά τα τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις και ο στόλος. Υπάρχουν όμως αντίξοες συνθήκες αλλά πρέπει να σκεφτούμε και την ατομική ευθύνη. Το πιο βασικό είναι η πρόληψη. Μέσα σε αυτήν την 4ετία έγιναν βήματα και θα κλάνουμε κα άλλα».

«Έχουμε μία τραγική εξέλιξη κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο σοβαρά»

Η Πέτη Πέρκα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως η κλιματική κρίση υπάρχει αλλά πρέπει να δούμε και πώς η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει.

«Πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όταν πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και καταψηφίζει τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης μαζί με όλους τους ακροδεξιούς. Είδα τις προγραμματικές δηλώσεις και είναι να γελάς γιατί ήταν οι ίδιες με το 2019 που τέσσερα χρόνια δεν έγινε τίποτα. Το 112 φαίνεται ότι λειτουργεί αλλά κάνει το εξής. Όταν φεύγουν οι πολίτες, καίγονται τα σπίτια. Δεν συμμερίζομαι την άποψη πως είμαστε καλύτερα. Έχουμε μία τραγική εξέλιξη κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο σοβαρά. Θα ήθελα να δω πιο είναι το σχέδιο του υπουργείου».

«Φαίνεται πως υπάρχει έλλειψη στον συνολικό συντονισμό»

Ο Θανάσης Γλαβίνας, στέλεχος ΠΑΣΟΚ, είπε με τη σειρά του πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις στο προσωπικό παρά τα εναέρια μέσα που έχουν αυξηθεί.

«Οι εθελοντές πυροσβέστες αυτή τη στιγμή δεν έχουν το δικαίωμα να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην κατάσβεση της φωτιάς και γι’ αυτό ευθύνη έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι μοιρολατρικό να λέμε πως θα καίγονται περιοχές δίπλα στην Αθήνα κάθε χρόνο και εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα. Η κλιματική κρίση είναι ένα δεδομένο αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Ναι μεν έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα αλλά έχουμε ελλείψεις στο προσωπικό.  Φαίνεται πως υπάρχει έλλειψη στον συνολικό συντονισμό.

«Η συγκρότηση υπηρεσιακού κέντρου έχει βοηθήσει»

Η Άννα Ευθυμίου απάντησε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να τα μπλέκουμε όλα και να πάμε σε μία πολιτική που συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ατζέντα για την κλιματική αλλαγή. Κάποια πράγματα κρίθηκαν ν την προηγούμενη τετραετία και πρέπει τώρα να δούμε πως θα το κάνουμε καλύτερο. Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα μεγάλο ποσό στους Δήμους για καθαρισμό, αν και πρέπει να ελέγχεται. Όμως και οι Δήμοι πρέπει να τα διαχειριστούν. Η συγκρότηση αυτού του υπηρεσιακού κέντρου έχει βοηθήσει και αυτό φάνηκε και στις προηγούμενες πυρκαγιές».

Η Πέτη Πέρκα σχολίασε πως το θέμα της κλιματική αλλαγής πρέπει να μπει στην ατζέντα όλων των κομμάτων πιο ψηλά.

«Σε επίπεδο ενεργειών είμαστε πολύ πίσω. Πρέπει να δείξουμε συμπαράσταση στους ανθρώπους που χάνουν τις περιουσίες τους και στους δασοπυροσβέστες που και το 2021 τους χειροκρότησαν αλλά μετά τους έστειλαν τα ΜΑΤ. Τώρα που το ζούμε να μην το ξεχάσουμε την επόμενη μέρα».

Ο Θανάσης Γλαβίνας σχολίασε πως τώρα είναι η ώρα της μάχης και πως οι πολίτες θέλουν να μην καίγονται τα σπίτια τους κάθε χρόνο.

«Στην ετοιμότητα αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει μεγάλο βαθμό. Θα έπρεπε να έχει υπάρξει μία προετοιμασία. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καλό βαθμό σε αυτή την πρόκληση».


Πηγή