Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τα Βαλκάνια με ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση την Τετάρτη, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον πέντε ανθρώπους νεκρούς σε Κροατία, Βοσνία και Σλοβενία και τραυματίζοντας δεκάδες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Κροατία

Η καταιγίδα ήταν η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες που σαρώνει την περιοχή μετά από μια σειρά εξαιρετικά θερμών και ξηρών ημερών.

Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, αφού χτυπήθηκαν από πτώση δέντρων. Ένας 50χρονος άνδρας χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν έξω στο δρόμο και ένας 48χρονος άνδρας βρισκόταν στο αυτοκίνητό του.

Νωρίτερα, η γιατρός των επειγόντων περιστατικών δήλωσε πως τα δύο θύματα είχαν πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στην ανατολική Κροατία ανέφερε ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του στην πόλη Τσέρνικ.

Υπερκυτταρικές είναι οι καταιγίδες που χαρακτηρίζονται από την παρουσία ενός μεσοκυκλώνα, δηλαδή ενός βαθέος, επίμονου περιστρεφόμενου ανοδικού ρεύματος αέρα. Για το λόγο αυτό, οι καταιγίδες αυτές αναφέρονται μερικές φορές ως περιστρεφόμενες καταιγίδες.

Η σφοδρή κακοκαιρία σταμάτησε τις συγκοινωνίες της πόλης, προκάλεσε διακοπές ρεύματος και άφησε τους δρόμους αποκλεισμένους από πεσμένα δέντρα.

Σλοβενία

Παρόμοια κατάσταση αναφέρθηκε και στη γειτονική Σλοβενία, όπου ο ισχυρός άνεμος έριξε δέντρα και αποκόλλησε στέγες. Προβλήματα καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες όπως η Σερβία.


Πηγή