Παράλληλα, στο υπουργείο των Εξωτερικών πραγματοποιούνται συσκέψεις υπό τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Γεραπετρίτη, με στόχο την αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών της πυρκαγιάς.

Από το απόγευμα μάλιστα, εντός του αεροδρομίου της Ρόδου λειτουργεί Help Desk για τη διευκόλυνση της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστεί την Αίγυπτο για τη συνδρομή της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στην Αίγυπτο για την αποστολή 3 πυροσβεστικών ελικοπτέρων για να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Ευχαριστώ Αίγυπτο!».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Την άμεση δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης με κεντρικό συντονισμό, καταγραφή και δικτύωση για τους αστέγους, κατοίκους και τουρίστες της Ρόδου, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ρόδος φλέγεται για έκτη ημέρα. Εικόνες καταστροφής που μας συγκλονίζουν όλους. Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει. Είναι αναγκαίο να στηθεί άμεσα ένας μηχανισμός αλληλεγγύης με κεντρικό συντονισμό, καταγραφή και δικτύωση για τους άστεγους και τους εκτοπισμένους κατοίκους και τουρίστες. Να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος».

Για ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν κάνει λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ

«Από το ‘όλα είναι υπό έλεγχο’, φτάσαμε στο σημείο να χάνονται περιουσίες, χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται από ξενοδοχειακές μονάδες και κάτοικοι να εκκενώνουν τους οικισμούς τους. Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια τους και επιτέλους να ελεγχθούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κατάσβεση της φωτιάς και την προστασία εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών.




Πηγή