Το εφιαλτικό σκηνικό στη Νέα Αγχίαλο προκάλεσε πολλά ερωτήματα για τους λόγους που η φωτιά έφτασε μέχρι το στρατόπεδο, αλλά και μια ανακούφιση για το γεγονός ότι τουλάχιστον δεν υπήρξαν θύματα.

«Όλοι φωνάζαμε «προσέξτε τις αποθήκες των πυρομαχικών, τις αποθήκες με τα καύσιμα». Έπρεπε να στρέψουν λίγο περισσότερο την προσοχή τους εκεί για να μη φτάσει ποτέ η φωτιά και να έχουμε αυτές τις εκρήξεις, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε νεκρούς», δήλωσε η Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας.

Από το πρωί εργάζονται ναρκαλιευτές και πυροτεχνουργοί για τη δημιουργία δύο ασφαλών μονοπατιών που από διαφορετικές κατευθύνσεις θα φθάνουν μέχρι την αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Πρόκειται για μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις ημέρες προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως ότι δεν θα απομείνουν υπολείμματα εκρηκτικών υλών ή πυρομαχικών, τα οποία θα μπορούσαν να εκραγούν.

Η αποθήκη ήταν γεμάτη με βλήματα αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους, αλλά και συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει διατάξει κατεπείγουσα ΕΔΕ, καθώς πρέπει να απαντηθεί το πώς έφτασε η φωτιά μέχρι την αποθήκη που φυλάσσεται πολύτιμο αεροπορικό πολεμικό υλικό, αλλά και για το εάν εφαρμόστηκαν όλα τα πρωτόκολλα πυρασφάλειας.

Ολοκληρωτική καταστροφή

Μία ιστορία 110 χρόνων σε μία στιγμή στάχτες.

Το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» που βρίσκεται μία ανάσα από την αποθήκη με τα πυρομαχικά καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Τα βλήματα εκτοξεύτηκαν μέσα στην επιχείρηση επί της εθνικής οδού Βόλου-Μικροθηβών προκαλώντας την απόλυτη καταστροφή.

Στις εγκαταστάσεις ήταν αποθηκευμένες ποσότητες προπανίου και οινοπνεύματα, αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.

Η ζημιά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

«Ξηλώθηκε» ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης

Απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που έχει διατάξει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε περιοδεία σε στρατιωτικές μονάδες της χώρας, όπου υπάρχουν μεγάλες αποθήκες οπλισμού και καυσίμου προκειμένου να εξεταστεί εάν έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες κι εάν δουλεύουν τα συστήματα πυρασφάλειας.


Πηγή