Μέσα σε 31 ημέρες, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 665 τραυματίστηκαν, ενώ βεβαιώθηκαν από την Τροχαία περισσότερες από 12.000 παραβάσεις οδηγών που έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα, παραβίαζαν STOP και ερυθρό σηματοδότη, ή ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Χάνονται» στην άσφαλτο

Η Αθήνα αδειάζει σιγά σιγά και η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται πιο άνετη αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τροχαίας, οι οδηγοί δε δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή.

Μόνο τον Ιούλιο, 18 συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο σε όλη τη χώρα, σε 543 τροχαία με συνολικά 665 τραυματίες.

«Οδηγούνε πάρα πολύ άσχημα και επικίνδυνα».

Χιλιάδες παραβάσεις

12.051 είναι οι παραβάσεις που καταγράφηκαν σε μόλις 31 ημέρες:

-1.246 υπερβολική ταχύτητα,

– 430 οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,

– 418 μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

– 976 μη χρήση κράνους,

– 163 χρήση κινητού τηλεφώνου,

– 129 παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Όπως λένε οι ειδικοί, τους καλοκαιρινούς μήνες που οι δρόμοι της Αθήνας αδειάζουν λόγω καλοκαιρινών διακοπών, όσοι μένουν πίσω φαίνεται να πατούν πιο εύκολα το γκάζι, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους υπόλοιπους οδηγούς.

«Με τόσους νεκρούς 800, 900 κάθε χρόνο και άλλους 1.500 σοβαρά τραυματίες και άλλους 3.500 πιο ελαφρά, είναι ένα νούμερο που στατιστικά είναι ένα εθνικό πένθος. Όταν αδειάζει η πόλη πάμε σιγά, προσεκτικά γιατί και οι άλλοι μπορεί να πηγαίνουν γρήγορα, δεν πίνουμε και γυρνάμε το βράδυ στο σπίτι», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, εκπαιδευτής οδικής συμπεριφοράς.

Πολλοί οδηγοί αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους, σταθμεύουν σε διαβάσεις ή διπλοπαρκάρουν.

Δεν είναι φυσικά και λίγοι οι πεζοί που παραβιάζουν και εκείνοι τους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας.


Πηγή