Παρόμοιες κινητοποιήσεις ενάντια στην καταχρηστική κατάληψη παραλιών έχουν δημιουργηθεί και στην Νάξο, όπου ιδιοκτήτης beach bar στην Πλάκα έφερε μέχρι και εκσκαφέα για να βγάλει βράχια και να βάλει ξαπλώστρες.

«Όργιο» παρανομιών

Ξαπλώστρες παντού, σε έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών σε όλη την παραλία και μέχρι το κύμα, με τις τιμές στα ύψη.

Καταγγελίες σοκ για λεκτική αλλά και σωματική βία από μπράβους. Πολίτες που ήρθαν αντιμέτωποι με όργιο αυθαιρεσιών αλλά και κακοποιητικής συμπεριφοράς σε παραλίες της Πάρου.

«Φύγετε, εδώ νοικιάζουμε εμείς, μου έχουν πει, άσχετα ότι μπορεί να είναι ο χώρος αυτός εκατονταπλάσιος από αυτόν ο οποίος έχει οριστεί», καταγγέλλουν στην κάμερα του MEGA πολίτες.

«Υπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, λεκτική βία, δηλαδή πάνε κάποιοι άνθρωποι να βάλουν την πετσέτα τους μπροστά από τα ομπρελοκαθίσματα και τους λένε ‘μας ενοχλείτε’».

«Υπάρχει παραλία με 0 τετραγωνικά παραχώρησης που έχουν καταληφθεί 700, με 40 τετραγωνικά παραχώρησης που έχουν καταληφθεί 800 κ.α.», λένε μέλη του κινήματος.

Η πρώτη «νίκη»

Μέχρι πριν από 3 ημέρες η παραλία μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο ήταν όλη κατειλημμένη από ξαπλώστρες. Χθες το απόγευμα ελευθερώθηκε το 50% όπως ορίζει ο νόμος και μετά από παρεμβάσεις του «κινήματος της πετσέτας».

Οι λουόμενοι έβαλαν τις δικές τους ομπρέλες και τις πετσέτες τους στην άμμο για να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς κόστος.

Αγώνας των κατοίκων

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, με αυτοψίες που έκαναν οι ίδιοι και αεροφωτογραφίες, διαπίστωσαν ότι ενώ είχαν παραχωρηθεί νόμιμα 7.186 τετραγωνικά μέτρα σε επιχειρηματίες, τα τετραγωνικά που έχουν καταλάβει σε παραλίες του νησιού είναι 18.800, δηλαδή 11.500 τ.μ. παράνομης κατάληψης.

Η δημοτική αρχή με επιστολή της στην εισαγγελία Σύρου στις 12 Ιουλίου είχε επισημάνει τη σωρεία παραβάσεων.

«Σας γνωστοποιούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου δεν έκανε αποδεκτή την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πάρου για παραχώρηση δυο τμημάτων έκτασης 250 τ.μ. το καθένα για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία Σάντα Μαρία. Παρά την απόφαση του Δ.Σ., επιχειρηματίες έχουν καταλάβει το σύνολο της συγκεκριμένης παραλίας».

Με εκσκαφέα στη… θάλασσα

Με εκσκαφέα απομάκρυνε βράχια επιχειρηματίας σε παραλία της Νάξου για να τοποθετήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες.

«Ένας ιδιώτης μπήκε με εκσκαφέα μέσα στη θάλασσα και έβγαλε τους ακτόλιθους, τις πλάκες μέσα από τη θάλασσα στην παραλία της Πλάκας», καταγγέλλουν μέλη του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού, αν και η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι έως 50%, πολλές παραλίες έχουν καταληφθεί έως και 90% με τσιμεντένιες και ξύλινες κατασκευές ακόμη και εξέδρες μέσα στη θάλασσα.

Στη Σέριφο, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ρεβινθής, συνελήφθη και μηνύθηκε όταν πήγε να σφραγίσει παράνομο κατάστημα.

«Οδηγήθηκα στο τμήμα, δώσαμε δαχτυλικά αποτυπώματα σαν να είμαστε εγκληματίες ενώ εμείς τι κάναμε, πήγαμε να εκτελέσουμε την απόφαση ενός διοικητικού οργάνου που είναι το δημοτικό συμβούλιο και ενός δικαστηρίου που είναι το Πρωτοδικείο της Σύρου».

«Είναι υπεράνω όλων η εφαρμογή του νόμου, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά και η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα, επισπεύδει την επίλυση διαδικασιών η οποία έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Στηρίζουμε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες και για τον δημόσιο χώρο και απαιτούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι φθηνά και εφήμερα επικοινωνιακά παιχνίδια», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όργιο αυθαιρεσιών καταγγέλλουν και κάτοικοι στα Φαλασάρνα της Κρήτης.


Πηγή