Σε υψηλά 12 ακόμη και 15 ετών διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων, το οποίο πρακτικά σημαίνει ακόμη πιο ακριβό κόστος χρήματος για επιχειρήσεις και δανειολήπτες.

Προς νέα αύξηση επιτοκίων φαίνεται πως πηγαίνουν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ομοσπονδιακή των Ηνωμένων Πολιτειών, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει γενικότερα για τα κόστη χρήματος από μια επιχείρηση μέχρι και για έναν δανειολήπτη.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αθήνας σε αυτή την περίοδο αποτυπώνεται εύγλωττα στην απόδοση του κρατικού χρέους, δηλαδή των ομολόγων και ειδικότερα στο 10ετές που παραμένει χαμηλότερα από το ιταλικό και αρκετά κοντά στο ισπανικό και το γαλλικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ημέρα δοκιμασίας γενικότερα και τεσταρίσματος είναι η επόμενη Τετάρτη, οπότε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων για 625 εκατ. ευρώ.

Μένει να δούμε με ποιο επιτόκιο θα βγει και θα δανειστεί ο ΟΔΔΗΧ. Όλα αυτά σε μία συγκυρία και σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι αρνητικές και ανησυχητικές ενδείξεις. Πλέον έχουμε και την κρίση από την αγορά της Κίνας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.


enikonomia.gr