Το πεζοπόρο τμήμα δίνει σκληρή μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά τους κυκλώνει…τρέχουν να σωθούν.

Το μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, εκτείνεται, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε πολλά χιλιόμετρα. Μπαίνει μέσα στα χωριά και απειλεί σπίτια. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια εθελοντών σπάνε τα λουκέτα για να μπουν στις αυλές, να σώσουν τις κατοικίες.

Μέσα στους οικισμούς, η μάχη για να σωθούν τα σπίτια ήταν ολονύχτια.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του καταστροφικού περάσματος των πυρκαγιών

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο απολογισμό των Αρχών του δήμου Αλεξανδρούπολης:

Έχουν καεί ολοσχερώς 2 ως 3 κατοικίες στο χωριό Πεύκα, 6 ή 7 στο Αετοχώρι, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης, 2 σπίτια στον Μαΐστρο ενώ παραδόθηκαν στις φλόγες δεκάδες αποθήκες και μαντριά. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Αετοχωρίου.

Ο Θεόδωρος Βουρδούλης, αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης, δήλωσε: «Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Τα μέτωπα είναι πολλά και μεγάλα. Τόσο η πυροσβεστική όσο και τα μηχανήματα του δήμου δουλεύουν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο».

Παρά την εντολή εκκένωσης οι κάτοικοι επιστρέφουν

Το χωριό Λουτρός, όπως και τα Αγνάντια, το Αριστηνό και το Δωρικό, είχαν εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν για να βοηθήσουν στη μάχη της κατάσβεσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ριπές του ανέμου έφταναν ακόμη και τα 7 με 8 μποφόρ, κάνοντας το έργο της κατάσβεσης δύσκολο και μετατρέποντας τις φλεγόμενες περιοχές σε πραγματική κόλαση.


Πηγή